Filistinli tutuklular: Guantanamo'nun Gazze şubesinde mahsur kaldık

İsrail işgal güçleri, gözaltına alınan Filistinli kadınların kıyafetlerini diğer tutukluların önünde kasıtlı olarak çıkararak onları tamamen aşağılamaya çalışıyorlardı.

Filistinli tutuklular: Guantanamo'nun Gazze şubesinde mahsur kaldık

Han Yunus'taki Nasır Tıp Kompleksi'nde İsrail işgal güçleri tarafından gözaltına alınan doktor, yaşlı, kadın, çocuk ve hastaların da aralarında bulunduğu Filistinliler, Kızıl Haç, İnsan Hakları Örgütü, Sınır Tanımayan Doktorlar ve Arap, İslam ve Uluslararası dünyada bu insan gruplarını ve genel olarak insan hayatını önemseyen vicdan sahibi herkese duygusal bir mektup gönderdi.

Her yıl 17 Nisan'da kutlanan Filistinli Tutuklular Günü vesilesiyle, eski tutuklu Ahmad Abu Aql, İsrail işgal güçleri tarafından sistematik olarak ağır ve çeşitli şekillerde işkence gören tüm tutuklular adına bu mektubu iletti.

Mektuba göre, IOF Filistinlileri her biri 100 ila 120 tutukludan oluşan ve dikenli tellerle çevrili hücrelerde tutuyor. Bu tutukluların her gün işkence gördükleri ve sorgulandıkları vurgulanan mektupta, bu hücreler "mezbahalar" ve "Gazze'nin Guantanamo'su" olarak tanımlanıyor.

Mektupta, tüm tutukluların yaşadıklarına bir örnek olarak, Nasser Tıp Kompleksi Cerrahi Bölümü Direktörü Dr. Nahed Abu Taima'nın durumundan bahsedilerek, durumunun trajik olduğu, tedavi ve Kızıl Haç tarafından kontrol edilmesi gereken ağır koşullarla boğuştuğu vurgulandı ve derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

Temel ihtiyaçlardan mahrum bırakıldı, işkence gördü, tacize uğradı

İsrail işkencesinin bir başka örneğinde, IOF askerlerinden biri, kerpeten kullanarak Filistinli bir tutuklunun sakalını yoldu.

Mektupta, ağır yaralı birçok tutuklunun tıbbi yardımdan mahrum bırakıldığı, her yaralıya kanayan yarasını tedavi etmek için günde sadece tek bir parça pamuk verildiği belirtildi.

Tutuklular aynı zamanda yeterli yemekten de mahrum bırakılıyor, çünkü IOF çekim sırasında onlara bu yemekleri veriyormuş gibi yapıyor ancak daha sonra bunları çöpe atıyor.

Mektuba göre, Filistinli tutuklular 64 gündür prangalı ve gözleri bağlı olarak her gün ellerini havaya kaldırmak zorunda kalıyor ve ancak 3-4 saat uyuyabiliyorlar.

IOF'nin ayrıca tutuklu Filistinli kadınların kıyafetlerini diğer tutukluların önünde kasıtlı olarak çıkardığı vurgulandı.