Filistinli Araştırmacı-Yazar Muin Naim: Gazze sadece israil ile değil, tüm batı dünyasıyla savaşıyor

Filistin direnişinin 1891'de başladığını ve bugün hala devam ettiğine vurgu yapan Filistinli Araştırmacı-Yazar Muin Naim, Gazze'deki halkın yaşadığı soykırıma rağmen, direnişi inanç ve ruhla sürdürdüğünü belirtti.

Filistinli Araştırmacı-Yazar Muin Naim: Gazze sadece israil ile değil, tüm batı dünyasıyla savaşıyor

İnönü Üniversitesi Bilgi ve Erdem Topluluğu tarafından, Filistinli Araştırmacı-Yazar Muin Naim'in konuşmacı olarak katıldığı, "Filistin ve Umut, Filistin Halkının Mücadelesi" başlıklı konferans düzenlendi.

İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Zahit Aksu Konferans Salonunda düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Polat'ın açılış konuşmasının ardından Filistinli Araştırmacı-Yazar Muin Naim, dünden bugüne Filistin halkının mücadelesini konu alan bir konuşma yaptı.

"Filistin halkının mücadelesi 120 yıldır sürüyor"

Araştırmacı-Yazar Muin Naim, Filistin halkının mücadelesinin 120 yıldır sürdüğünü ve bu direnişin, yalnızca toprak savunması değil, aynı zamanda büyük bir inanç ve ruh meselesi olduğunu söyledi.

Filistin direnişinin, 1891 yılına dayanan köklü bir geçmişi olduğunu belirten Naim, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında, Alman iş adamlarının siyonist yerleşim bölgelerini kurmasıyla Filistinlilerin ilk karşı duruşlarını sergilediğini, bu dönemde Filistin halkının, topraklarını korumak amacıyla ilk çatışmayı başlattığını ve bu mücadelenin, 1917'de başlayan Filistin işgaline kadar çeşitli şekillerde devam ettiğini belirtti.

"Türkiye'de Filistin mücadelesi hakkında çok yanlış bilgiler var"

Muin Naim, Türkiye'de Filistin mücadelesi hakkında yanlış bilgiler dolaştığını ve bu yanlış bilgilerin halkın gerçekleri öğrenmesine engel olduğunu söyleyerek, Filistin halkına yönelik suçlamaların, özellikle "toprakları sattılar" ya da "işgalle işbirliği yaptılar" gibi ithamların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

"Bu ruh, inançla ve cihatla bütünleşmiş bir halkın mücadelesidir"

Gazze halkının mücadelesinin ve cihat aşkının büyüklüğüne dikkat çeken Naim, "Filistin halkının mücadelesi ve acıları, Aksa Tufanı ve 1967 savaşı gibi olaylarla anılıyor. Ancak gerçek mücadele, 1891'de başladı ve yaklaşık 120 yıldır devam ediyor. Gazze halkı, bugün şehit olmaya ve bedel ödemeye hazır. Bu sadece toprak savunması değil, bu ruh, inançla ve cihatla bütünleşmiş bir halkın mücadelesidir" ifadelerini kullandı.

"Biz yaşamayı seviyoruz ve işgal ne yaparsa yapsın bizi yaşamaktan alıkoyamayacak"

Naim, Gazze'de yaşayan insanların hayatlarının zorluklarına rağmen direnişlerini sürdürdüklerini belirterek, "Gazze'de çadırlar içerisinde düğün yapıp evlenen Filistinliler var. Biz yaşamayı seviyoruz ve işgal ne yaparsa yapsın bizi yaşamaktan alıkoyamayacak. Bu bir direniş aracı olarak görülüyor" dedi.

"Gazze'nin direnişi, sadece Filistin halkını değil, tüm İslam dünyasını etkileyen bir mesaj veriyor"

Gazze'de, halkın yaşadığı büyük acılara rağmen direnişin hala güçlü bir şekilde sürdüğünü anlatan Naim, "Bu insanlar yaşamaktan vazgeçmeyecek. Bizim için bu mücadele ya zafer ya da şehadettir. Şehit olsalar bile kaybetmemiştir," dedi.

Gazze halkının, zor koşullar altında dahi, işgalciye karşı direndiğini vurgulayan Naim, "Beyt Hanun gibi yerler, yerle bir olmuş olmasına rağmen hala direniyor. Gazze'nin direnişi, sadece Filistin halkını değil, tüm İslam dünyasını etkileyen bir mesaj veriyor." diye ekledi.

"8 bin 500 hafız bir sabah namazı sonrası aynı anda tüm Kur’an-ı Kerim'i ezberden okudular"

Filistin direnişinin dünya genelinde büyük bir etki yaratmaya devam ettiğine vurgu yapan Naim, Gazze'deki halkın, özellikle kadınlar ve çocuklar arasında büyük bir direniş ruhu olduğunu söyledi.

"Aksa Tufanı Operasyonu öncesi Gazze'de her camide yaklaşık 300 çocuk her gün akşam yatsı namazları arasında Kur'an eğitimi alıyordu." diyerek devam eden Naim, "8 bin 500 kişi, bir sabah namazı sonrası tüm Kur’an-ı Kerim'i ezberden okudular. İçlerinde en yaşlısı 85 yaşındaki bir kadındı, en küçüğü ise 6 yaşında bir çocuktu ve o çocuk işgalcilerin saldırısında şehid oldu." dedi.

"Gazze'de yılda 10 bin hafız yetişiyor"

Naim, Gazze'de eğitim ve direniş ruhunun nasıl bir arada sürdürüldüğünü anlatarak, "Yılda 10 bin hafız yetişiyor. Bu bilinç ve ruh hala devam ediyor. Gazze'de insanlar işgale karşı direnirken, aynı zamanda yaşamlarını sürdürüyorlar" diye belirtti.

"Gazze sadece israil ile değil, tüm batı dünyasıyla savaşıyor"

Gazze'nin sadece siyonist rejim ile değil, tüm batı dünyasıyla savaştığını belirten Naim, "Gazze'ye atılan bombaların yüzde 85'i Amerika'nın hibesi. Fransızlar, Almanlar, İngilizler ve birçok batılı ülke işgalci rejime destek veriyor. Maalesef Türkiye dahil birçok ülkeden siyonist yahudiler Filistin'e gidip Gazze'de savaşıyorlar. Ancak Gazze halkı 14 aydır direnmeye devam ediyor. Bu direniş sadece Filistin'e değil, tüm İslam alemine ve dünyaya büyük bir iyilik yapmıştır" ifadelerini kullandı.

"Bu direniş bir coğrafi mücadelenin ötesinde, büyük bir inanç mücadelesi"

Naim, bu direnişin sadece bir coğrafi mücadelenin ötesinde, büyük bir inanç mücadelesi olduğuna vurgu yaparak, "Filistin halkı, 120 yıl süren bu direnişle, sadece topraklarını savunmakla kalmamış, aynı zamanda tüm dünyaya inançlarını ve özgürlük mücadelesini göstermiştir. Filistin direnişinin bir sonucu olarak, "israil yenilmiştir," dedi.

Naim, Filistin halkının şehit olsa da kaybetmeyeceğini ve bu mücadelenin nihai zaferle sonuçlanacağına inandığını söyledi. (İLKHA)