Filistin'e destek gösterileri Cenevre ve Zürih üniversitelerine yayıldı

İsviçre'de Lozan Üniversitesi'nin ardından Cenevre ve Zürih üniversitelerinde de İşgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki göstermek, ABD ve Avrupa'da çeşitli üniversitelerde Filistin için yapılan protestolara destek olmak amacıyla düzenlenen gösteriler başladı.

Filistin'e destek gösterileri Cenevre ve Zürih üniversitelerine yayıldı

Cenevre Üniversitesi'nde yüzlerce öğrenci ve akademisyen, İşgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto için eylem başlattı.

Eylemin düzenlendiği alana Filistin bayraklarının yanı sıra "Filistin'e özgürlük" ve "soykırımı durdurun" yazılı pankartlar asıldı.

Göstericiler, eylemin yapıldığı alanda zaman zaman Filistin yanlısı ve İşgalci İsrail karşıtı sloganlar da atıyor.

Öğrenci ve gösterinin organizatörlerinden İsviçreli Zora, Gazze'de ateşkes sağlanmasını ve devam eden "soykırımın" durdurulmasını talep ettiklerini belirtti.

Zora, "İsviçre'deki tüm üniversiteler ve Cenevre Üniversitesi'nden, İşgalci İsrail'deki üniversitelerle işbirliğini sonlandırmalarını talep ediyoruz." dedi.

İsviçre'deki üniversitelerden Filistinli öğrencileri kabul etmelerini de istediklerini kaydeden Zora, 2022'de Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından Ukraynalı öğrencilerin İsviçre'deki üniversitelere kabul edildiğini hatırlattı.

Göstericilerin, Cenevre Üniversitesi'ndeki eylemlerini "talepleri karşılanana" kadar aralıksız sürdürmesi bekleniyor.

Zürih Üniversitesi'ne polis müdahalesi

Zürih Üniversitesi öğrencilerinin bugün öğle saatlerinde başlattığı gösteriye ise akşam saatlerinde polis müdahale etti.

Polis, üniversite kampüsünde eylem yapan 100 kadar öğrenciye müdahale etmeden önce alandan ayrılmaları için 5 dakika süre verdi.

Bu süre sonunda eylemciler polis tarafından zorla üniversiteden çıkarılırken, bazı öğrencilerin uzaklaştırılması için güç kullanıldı.

Öğrenciler, gösteri sırasında Filistin lehine sloganlar attı.

İsviçre'deki gösteriler Lozan Üniversitesi'nde başladı

İsviçre genelindeki üniversitelerde Filistin'e destek eylemleri Lozan Üniversitesi'nde başlamıştı.

Lozan Üniversitesi kampüsünde Beşeri Bilimler ve Siyasal Bilgiler fakültelerinin de yer aldığı Geopolis binasında 2 Mayıs'tan bu yana devam eden eyleme yüzlerce öğrenci, araştırmacı ve öğretim görevlisi katılıyor.

Göstericiler, üniversite yönetiminden İşgalci İsrail’in üniversiteleri ve kurumlarına karşı "akademik boykot" uygulanmasını talep ediyor.