Filistin Esirler Cemiyeti: İşgal mahkemelerinde ağır ihlaller işleniyor!

Filistin Esirler Cemiyeti, işgalci rejim askeri mahkemelerinin, Filistin varlığına karşı mücadele ettiğini ifade ederek işgal mahkemelerinde ağır ihlallerin işlendiğini belirtti.

Filistin Esirler Cemiyeti: İşgal mahkemelerinde ağır ihlaller işleniyor!

Esirler Cemiyetinin Başkanı Abdullah ez-Zegari, yayımladığı yazılı açıklamada, BM Özel Raportörleri Margaret Satterthwaite ve Francesca Albanese'nin işgal rejimi'in Batı Şeria'daki işgal mahkemelerinin Filistinli tutuklulara işkenceye yasal kılıf sağladığı yönündeki raporundan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Zegari, işgal rejimi askeri mahkemelerindeki binlerce mahkumun davaları takip edildiğinde bu mahkemelerin Filistin varlığına karşı mücadele ettiğinin ve Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkının baltalandığının açıkça görüldüğünü vurguladı.

Gazze'ye saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana işgal rejimi askeri mahkemelerinin benzeri görülmemiş şekilde idari tutukluluğun sağlamlaşmasına ve kökleşmesine katkıda bulunduğuna işaret eden Zegari, aralarında kadın ve çocukların da olduğu binlerce Filistinliye yönelik düzmece suçlamalarla yargılamaların yapılmasını kınadı.

Zegari, işgalcilerin sözde çocuk mahkemelerinde de ağır ihlallerin işlendiğini, tutukluların uluslararası sözleşmelerce güvence altına alınan adil yargılama hakkından tümüyle mahrum bırakıldığını kaydetti.

BM'nin işgal rejimi'in mahkeme sistemini kınayarak askeri mahkemelerin feshedilmesi çağrısını "önemli bir adım" şeklinde niteleyen Zegari, işgal rejimi'in suçlarını örtmek için "yasal kılıf" olarak kullandığı askeri mahkemelerin ve yargı sisteminin planlarının 7 Ekim'den bu yana çok net olarak görüldüğünü aktardı.

BM Özel Raportörleri Margaret Satterthwaite ve Francesca Albanese yayımladığı ortak raporda, işgal altındaki Batı Şeria'daki mahkemelerin "Filistinli tutuklulara yönelik işkence ve kötü muameleye yasal kılıf sağladığını ve tutukluları savunma hakkını imkansız hale getirdiğini" kaydetmişti.

Raporda, işgal rejimi'e "ilgili askeri yasa ve düzenlemeleri iptal etme, askeri mahkemeleri feshetme ve işgal altındaki Batı Şeria'da adil yargılanma hakkını güvence altına alma" çağrısı yapılmıştı.

İdari tutukluluk

İşgal rejimi, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor.

Tutuklunun, "işgal rejimi'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.