Irak ile Kürdistan yönetimi arasında enerji krizi

Irak Yüksek Mahkemesi'nin Kürdistan bölgesinin tüm petrol ve gazın kontrolünü Bağdat yönetimine bırakması Kürtlerin tepkisine yol açtı.

Irak ile Kürdistan yönetimi arasında enerji krizi

Bağdat hükümeti ile Kürdistan yönetimi arasında uzun süredir devam eden enerji krizi, Irak Yüksek Mahkemesi'nin Kuzey Irak özerk Kürt Yönetimi (KBY) bölgesinin tüm petrol ve doğalgazının kontrolünü Bağdat'a devretmesi yönünde karar almasıyla tırmandı.

Irak Yüksek Mahkemesi, Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti'ne (KBY) topraklarındaki ve komşu bölgelerdeki tüm ham petrolü doğrudan federal hükümete teslim etmesine karar verdi.

KBY, mahkemenin kararını "haksız" olarak nitelendirerek, "Kürdistan bölgesinin haklarını ve anayasal yetkilerini ihlal ettiğini" söyledi.

Salı günü geç saatlerde yapılan açıklamada, "Kürdistan Bölgesel Hükümeti, Irak anayasasında yer alan Kürdistan bölgesinin haklarını kaybetmeyecek ve bu konuda federal hükümetle anayasal çözüme ulaşma çabalarını sürdürecektir" denildi.

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) lideri ve KBY eski başkanı Mesud Barzani yaptığı açıklamada ise, mahkemenin aldığı kararı "Kürdistan Bölgesi'ni ve Irak'taki federal sistemi proveke etme" girişimi olduğunu söyledi.

"Barzani'ye baskı yapma girişimi" olduğu belirtilen karara göre, petrol ve gaz arama, çıkarma, ihracat ve satış anlaşmaları da dahil olmak üzere petrol şirketleriyle yapılan tüm KBY sözleşmeleri geçersiz kabul edilecek.

2005 yılından bu yana resmen Irak'ın özerk bir bölgesi olarak tanınan Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) petrol ve gaz kaynaklarını federal Irak hükümetinden bağımsız olarak geliştiriyor ve kendi topraklarındaki petrolü çıkarıp-satıyordu.

Iraklı Kürt gazeteci ve araştırmacı Abdulla Hawez'da Irak Yüksek Mahkeme'sinin kararını 'yasadışı' olarak yorumladı.

Hawez, "Bu muhtemelen KBY'nin petrolünü satmasını engellemeyecek, ancak satışını daha da zorlaştıracak, bu yüzden daha da yüksek bir indirimle ticaret yapmak zorunda kalacak. Mahkemenin kararı, halihazırda ciddi mali baskıyla karşı karşıya olan KBY üzerindeki baskıyı artıracak” dedi.