Fas’ta kurtarma ekipleri 'zamana karşı' yarışıyor

Fas’ta uluslararası ekipler tarafından desteklenen arama kurtarma ekipleri, 2 binden fazla kişimin ölümüne yol açan depremin ardından geçen 48 saatte de hayatta kalanları bulmak için zamana karşı yarışıyor.

Fas’ta kurtarma ekipleri 'zamana karşı' yarışıyor

Fas'lı yetkililer İngiltere, İspanya, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından yapılan dört yardım teklifine yanıt verdiğini duyururken, sağlık görevlileri, gönüllüler ve silahlı kuvvetler, başta depremin merkez üssü olan turistik Marakeş’in el Huz bölgesinin güneyindeki köyler başta olmak üzere hayatta kalanları bulmak ve enkaz altından cesetleri çıkarmak için çalışıyor.

Fas İçişleri Bakanlığı, "Faslı yetkililer, bu özel aşamada, dost ülkeler İspanya, Katar, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin bir grup arama kurtarma ekibinin harekete geçirilmesini öneren destek tekliflerine yanıt verdi” açıklaması yaptı.

Bakanlık, ekiplerin çabalarını kontrol etmek için ilgili yerlerle iletişim kurulduğunu aktardı.

İspanya, Fas'ta enkaz altında kalan depremzedeleri arama konusunda uzmanlaşmış köpeklerle birlikte 86 kurtarma görevlisi gönderdiğini belirtirken, dün akşam Katar da el Udeid Hava Üssü'nden kalkan bir insani yardım uçağı gönderdi.

Fas İçişleri Bakanlığı, ihtiyaç duyulduğu takdirde diğer dost ülkelerden gelen destek tekliflerine başvurma olasılığının da bulunduğuna değinerek, Fas’ın ‘dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen tüm dayanışma girişimlerini’ memnuniyetle karşıladığını vurguladı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman dün Fas'a insani yardımların ulaştırılması için bir hava köprüsü oluşturulması talimatını verdi.

Fransa, ABD ve İsrail'in de aralarında bulunduğu diğer birçok ülke, 2 bin 122 ölüm ve 2 bin 421 yaralanmayla sonuçlanan şiddetli depremin ardından Fas'la dayanışmalarını ifade ederek, Fas'a yardım sağlamaya hazır olduklarını açıkladı.

AFP’nin aktardıklarına göre, Adasil kasabası yakınlarındaki küçük Tikht köyünde, etraftaki her şey tamamen yok olmasına rağmen bir minare ve bazı taş evler sağlam kaldı.

Bölge sakinlerinden biri açıklamasında “Burada hayat bitti... Köy öldü” dedi.

Fas Ulusal Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi’ne (CNRST) göre geçtiğimiz cuma gecesi 7 büyüklüğünde (ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'na göre 6,8) meydana gelen deprem, Fas'ta bugüne kadar ölçülen en şiddetli deprem.

En fazla ölümün  meydana geldiği (bin 351) bölge çoğunlukla Yüksek Atlas Dağları boyunca uzanıyor ve engebeli arazinin ortasında çoğunlukla uzak köyleri barındırıyor.  Bölgedeki evlerin çoğu geleneksel ve depreme dayanıklılık koşullarına uymuyor.

Eski Şehir'de bazı bölgelerde ‘korkunç’ olarak nitelenen hasar meydana geldi. Birçok ev yıkılırken, ara sokaklarda bazı moloz yığınları yükseldi. 1070 yılı civarında Murabıt hanedanı tarafından inşa edilen şehri çevreleyen 12’İnci yüzyıldan kalma surların bir kısmı ise çöktü.

UNESCO Fas Ofisi Bölge Direktörü Eric Walt şu açıklamada bulundu:

“Hasarın beklediğimizden çok daha büyük olduğunu şimdiden söyleyebiliriz. En ünlü yapı olan Kutubiyye Camii'nin minaresinde büyük çatlaklar olduğunu ve aynı zamanda Câmiu'l-Fenâ Meydanı’ndaki Harbiş Camii'nin minaresinin neredeyse tamamen yıkıldığını fark ettik.”