'Fakir insanların büyük elçisi' diye anılan Somaya Nasef tutuklandı

Mısır’da “Fakir insanların büyük elçisi” diye anılan Somaya Nasef, Sisi Rejimi tarafından cezaevine atıldı. Ailesinin cezaevi ziyaretlerine de yasak konuldu.

'Fakir insanların büyük elçisi' diye anılan Somaya Nasef tutuklandı

Cezaevine atılmadan önce Somaya Nasef zamanını Kahire caddelerinde gezip sokak çocuklarının ihtiyaçları olan ilaçları aramakla geçiriyordu. Mısır’da 2016 yılından bu yana ekonomik sıkıntılardan kaynaklı olarak insülin ve penisilin gibi başlıca ilaçların eczane raflarında kalmamasına rağmen Somaya’nın eşi Rami, Somaya’nın kendisine, bütün zorluklara rağmen sokak çocuklarının ihtiyaç duyduğu ilaçları aramaktan vazgeçmeyeceğini söylediğini ifade etti.

“Somaya sadece bir insan hakları aktivisti değil aynı zamanda ezilmiş ve ihtiyacı olan bütün insanların sesi olamaya çalışıyordu.” diye ekliyor Rami.

Rami: “O insanlara yardım etmekten her zaman mutluluk duyardı. Bütün uğraşı diğer insanlara yardım etmekti. Hastanelere hastaları mutlu etmek için sürekli ziyaretler yapardı.”

Lakin, Somaya’ya sevenleri tarafından “fakir insanların büyük elçisi” denilmeye başlandıktan sonra yardım çalışmaları Sisi rejiminin yetkililerinin dikkatini çekmeye başladı.

Somaya, Kasım 2018 yılında kız kardeşinin evinden dönerken bir kontrol noktasında durduruldu. O esnada haberi olmamasına rağmen daha sonra aynı hafta içerisinde yakalanan 31 muhalif isimden biri olduğunu sonradan anlayacaktı.

Birkaç saat sonrasında kendi evinde ve babasının evinde aramalar düzenlendi, eşyaları karıştırıldı ve anne ve babası sorguya çekildi.

Somaya, yakalanmasından 27 gün sonra kendisini bakımsız ve kirli bir halde bulunan Al Qanatar kadın cezaevinin bir hücresinde buldu. Bu cezaevinde, cezaevi kapasitesinin iki katı kadar, yani 1000’den fazla kadın mahkum bulunuyor.

Kocası Rami, Somayanın kaldığı hücrenin içerisinde herhangi bir yatağın bulunmadığını ve 7 kadın mahkumun da aynı anda hücrede bulunduğunu söylüyor. Ayrıca hücrenin sadece 20 metrekarelik bir yer olduğunu da ifade ediyor. Bunula birlikte hücrede havalandırma boşluğunun bulunmadığını, bu durumun da hücre içerisine haşeratların ve yılanların gelmesine neden olduğunu ifade ediyor. Ayrıca içme sularının da kirli olmasından dolayı hanımının ve diğer kadın mahkumlarının sağlık sorunlarının arttığını da ekliyor, Rami.

Rami: “Mısır rejimi kadın mahkumlara çok kötü davranıyor. Onlara çocuklarını göstermiyorlar. Ziyaretlerine de müsaade edilmiyor, üstüne çok kötü şartlar içerisinde kalmaya zorlanıyorlar. Elle tutulur hiçbir suçları olmamasına rağmen adil bir şekilde de yargılanmıyorlar.”

Rami, eşinin tutuklanmasından bu yana onu hiç görmediğini, edindiği bilgileri de hanımının avukatı aracılığı ile öğrenebildiğini söyledi. Somaya’nın annesi ise 10’ar dakikalık olmak üzere sadece iki defa kendisi ile görüştürüldü. Buna rağmen aileye veya avukatına ziyaret edememelerinin gerekçesi ise söylenilmiyor.

Mısır zindanlarındaki birçok mahkum için durum aynı ve ailelerinin kendilerine ziyaretleri, herhangi bir neden gösterilmeksizin engelleniyor ve bu durum son birkaç hafta içerisinde çok daha fazla yaygınlık göstermeye başlamış diye ifade ediliyor.

Ayrıca, 17 Haziran günü Mısır’ın ilk meşru cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin mahkeme salonunda vefat etmesinden sonra Sisi rejiminin içişleri bakanlığı cezaevlerinin kötü şartları hakkında yapılan eleştirileri saptırmak için bütün cezaevi ziyaretlerine yasak getirdi.

Bununla birlikte Somaya’nın ailesine kendisinin şartlı bir şekilde cezaevinden çıkacağı söylenmesine rağmen ancak 7 ay sonra, çok az bir süre için Somaya serbest bırakıldı.

Lakin Somaya daha sonra herhangi bir neden öne sürülmeksizin tekrar tutuklandı.

“Mısırlı yetkililerinin bunu neden yaptığını bilmiyoruz” diyor Rami, “garip olan şey ilk davadan serbest bırakılan Somaya’nın ikinci dosyası da tamamı ile aynı suçlamaları içeriyor.”

Rami Darwish (35) ve Somaya Nasef (36) 13 yıllık evli olup, okul yıllarında tanışmışlar. Rami Katarda bir muhasebeci olarak çalışıyor, Somaya’nın ailesi ise Mısırda ikamet ediyor. Bundan ötürü Rami ve Somaya son 5 yıldır Doha ve Kahire arasında sürekli gidip geliyorlardı.

Şuan Katar’da bulunan Rami Somaya’nın de yakın bir süre içerisinde yanına geleceğini umuyor, lakin Somaya serbest bırakılırsa dahi aile tekrar bir araya gelmeyebilir. Çünkü eğer birinci dosyadaki gibi Somaya şartlı bir şekilde tahliye edilirse, kendisine yurt dışına çıkma yasağı konulabilir.

Sabahattin Kemal / Habernas Çeviri