Etiyopya'da Abiy Ahmed karşıtı gösterilerde 16 kişi öldü

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) araştırmacılarından Fisseha Tekle, Etiyopya’da Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Başbakan Abiy Ahmed'e karşı yapılan gösterilerde en az 16 kişinin öldüğünü duyurdu.

Etiyopya'da Abiy Ahmed karşıtı gösterilerde 16 kişi öldü

AFP’ye konuşan Tekle açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Şimdiye kadar 16 kişinin öldürüldüğünü doğruladık. Ancak sayının daha yüksek olması bekleniyor. Sopalarla, palalarla dövülmeleri ve bazı evlerin yakılması nedeniyle ölenler oldu. İnsanlar birbirlerine karşı silah ve bıçak kullandı. Gece boyunca meydana gelen son gelişmelerin detaylarına sahip değilim. Ancak tansiyonun düştüğüne dair bir belirti yok.”

Tekle, şiddetin güvenlik güçlerinin protestoculara ateş açmasıyla başladığını ancak giderek daha fazla etnik ve dini çatışma biçimini aldığını söyledi.

Ünlü bir aktivistin güvenlik güçlerini ‘kendisine karşı saldırıya hazırlandıklarına’ ilişkin suçlamasının ardından Başkent Addis Ababa ve Oromia Bölgesi’nde şiddet olayları patlak verdi.

Eski müttefiki olan Abiy Ahmed gibi Oromo etnik kökenli olan aktivist Javar Muhammed son zamanlarda Abiy’in bazı politikalarına karşı çıkmıştı.

Ülkede yaşanan huzursuzluk, geçen yıl Abiy’i iktidara getiren Oromo etnik kökenine sahip destekçileri içinde bölünme olduğunu gözler önüne seriyor.

Bu tür bölünmelerin, Mayıs 2020'de yapılacak seçimler öncesinde Başbakan'ın konumuna zarar verebileceği belirtiliyor.

AFP