Erbaş: İşgalciler Filistin’den tamamen çekilinceye kadar mücadele etmeliyiz
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “İşgalciler Filistin’den tamamen çekilinceye kadar ortak bir tavır ve kararlılıkla mücadeleye devam etmeliyiz.” açıklamasını yaptı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul’da “İslam Alimleri Filistin’e Destek Toplantısı”na katıldı.
Filistin ve Gazze konusunda müzakere edeceklerini belirten Başkan Erbaş, “İşgalci İsrail’in Filistin’de uyguladığı vahşet sadece zalimce bir siyasetin neticesi değildir. Aynı zamanda bu insanlık dışı davranışlarının altında kirli ve sapkın bir inanç vardır. Bu inanca göre onlar, kendilerini dünyanın efendisi görüyorlar. Yeryüzünü kendi özel mülkleri kabul ediyorlar. İslam coğrafyasında, tanrının kendilerine vadettiğine inandıkları ve ‘arz-ı mev’ud’ kavramıyla ifade edilen bir coğrafyayı ele geçirip orada cenneti yaşayacaklarına inanıyorlar.
Siyonistler, işte bu batıl inancın peşinde Filistin’i kan gölüne çeviriyorlar. Kendilerine tam destek veren bazı güç merkezlerinin önde gelenleri de aynı batıl inanca mensuplar. Bunun için hak, hukuk, ahlak, vicdan, merhamet gibi kavramlar, onlar için bir anlam ifade etmiyor.” dedi.
Erbaş, her türlü zulüm ve haksızlık karşısında ortak bir bilinç ve hareket kabiliyetinin geliştirilmesi gerektiğine işaret ederek, “Kudüs ve Gazze bizi vahdete çağırıyor, her alanda birlikte çalışmaya davet ediyor. Bu sebeple Kudüs bilincini güçlendirmeli ve İslam dünyasını birleştirecek çalışmalara hız vermeliyiz. Yüreklerimizi ve dualarımızı birleştirdiğimiz gibi, gücümüzü ve imkanlarımızı da Filistin ve Kudüs için birleştirmeliyiz. İşgalciler Filistin’den tamamen çekilinceye kadar ortak bir tavır ve kararlılıkla mücadeleye devam etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Zulümlere son vermek ve sıkıntıları bertaraf etmek için Müslümanların birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğini ifade eden Başkan Erbaş, İnanıyorum ki vahdet şuuruyla birbirimize kenetlendiğimiz gün, başta Kudüs olmak üzere ümmet coğrafyamızın asırlardır beklediği huzur ve barış kendiliğinden gelecek, İslam’ın hayat veren ilke ve değerleri yeryüzüne yeniden nizam verecektir. Bizlere düşen, bu ideal uğrunda var gücümüzle çalışmaktır. Bilmeliyiz ki Kudüs, tam anlamıyla tekrar darusselam’a dönünceye kadar hiçbir çalışma yeterli değildir.” diye belirtti.
Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu süreçte tüm imkan ve gayretleriyle Filistin için çalışmaya devam ettiklerini ve bu doğrultuda Cuma hutbelerinde konuyu ele aldıklarını, 90 bini aşkın camide de Kur’an ve dua programları icra ettiklerini söyledi.
Farklı dillerde yazılı ve görsel yayınlarla dünya kamuoyuna duyarlılık çağrısı da yaptıklarını anlatan Başkan Erbaş, “İslam dünyasındaki dini liderlerle çevrim içi bir toplantı yaptık. 91 ülkeden 200 katılımcıyla yaptığımız toplantı sonucunda bir sonuç bildirgesi ilan ettik ve çalışmaları takip ve organize etmek üzere bir komisyon oluşturduk. İstanbul’da farklı inanç mensuplarının temsilcileriyle bir toplantı yaptık ve dünya kamuoyu ile paylaştık. Ülkemizin tüm ilgili sivil toplum kuruluşları ile bir toplantı yaptık.
Başkan Erbaş, maddi ve insani yardım faaliyetlerinin de büyük bir hızla devam ettiğini belirterek, “Tüm camilerimizden yardımlar toplandı. Türkiye Diyanet Vakfımızın ekipleri sahada çalışıyorlar. İşgalcileri destekleyen firmalara yönelik boykot kararı aldık ve halkımızı da boykota davet ettik. Bu kararımız çok ciddi karşılık buldu.” dedi.
Aksa Emanetçileri Derneği Başkanı Prof. Dr. İsam el Beşir, Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği, Filistinli Alimler Birliği Başkanı Dr. Nevaf Tekruri’nin de aralarında bulunduğu isimlerin de katıldığı toplantıda, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Dış İlişkiler Genel Müdürü Mahmut Özdemir, Strateji Geliştirme Başkanı Mustafa Irmaklı ile İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş da yer aldı.