El İnsaf!.. / Hediye Yüceay

Eleştirdiğimiz kardeşlerimizin nelerle cedelleştiğini, ne zindanlarla, sürgünlerle, imtihan edildiklerinin farkında mıyız? Eleştirmek kolay buyrun dava adamlığıda, İslam kardeşliği de sizin olsun siz olun da gösterin cümle aleme dava adamlığı, İslam kardeşliği nasıl olurmuş görelim bakalım mangalda kül bırakmamak gibi miymiş.

El İnsaf!.. / Hediye Yüceay

EL İNSAF!..

Bismillah ves selatu ves selamu ala Resulallah. De ki: Müslüman olmanızı benim başıma kakmayın. Bilakis sizi imana ilettiği için, Allah size lütufta bulunmuştur.(Hucurat 17) ayetin detayları için farklı tefsirlere bakabilirsiniz. Müslüman oldular diye sana minnet ederler. Müslüman olmalarını bir lütufta bulunmuş gibi sana hatırlatıyorlar vb. ifadelerle açıklanıyor ayeti kerime.

Kur’an-ı Kerim evrensel bir kitap olup mahşere kadar gelecek olan tüm insanları muhattap almaktadır dolayısıyla ayetlerin sebebi nüzulünde her ne kadar asrı saadet olay ve şahısları bulunsa da mesajı okuyan duyan herkesi bağlamaktadır. Çoğu zaman karşılaştığımız ve muzdarip olduğumuz bir derttir bu husus. Hepimiz şahit olmuşuzdur şu serzenişlere ben, eşim, babam, ailem vb. İslam için çok fedakarlıklar yaptık efendim saçımızı süpürge ettik, yemedik yedirdik, giymedik giydirdik vs. kimse kıymetimizi bilmiyor halimizi hatırımızı sormuyor, bu mu islam kardeşliği, bu nasıl dava adamlığı, bu sitemler böyle uzar da gider.

Aman Ya Rabbim müştekinin dilinden dökülen sözler zehir adeta.  Allah aşkına biz insafı nerede yitirdik amenna insanız hepimiz kırılırız, inciniriz, darılırız, eleştiririz de tüm bunlarında bir insaf boyutu yok mu ? Ayet ve hadislerde ki hüsnü zanı nereye koyacağız peki ? Müslüman kardeşine üç günden fazla dargın durman haramdır hükmünü nereye koyacağız?

İnsafsızca sorumluluklarını yerine getirmiyorlar ihmal ediyorlar, soğutuyorlar, uzaklaştırıyorlar dediğimiz kardeşlerimizin nelerle cedelleştiğini, ne zindanlarla, sürgünlerle, muhaceratlarla imtihan edildiklerinin farkında mıyız? Nasıl ağır imtihanlara maruz kaldıklarını hangi kalemler yazabilir, hangi diller anlatabilir ki.

Allah aşkına biz islam için ne yaptık ki: Üç beş kutlu doğum etkinliği, haftada bir islami sohbet, üç beş kuruş infakla neyi kime minnet ediyoruz. Hz. Ali ilmi cahillerden öğrendim demiş bazı alimlerde edebi hayasızlardan, doğruluğu yalancılardan öğrendim demiş. Sözün özü herşey zıddıyla bilinir oturduğumuz yerde, yerden yere vurmak eleştirmek kolay buyrun dava adamlığıda, İslam kardeşliği de sizin olsun siz olun da gösterin cümle aleme dava adamlığı, islam kardeşliği nasıl olurmuş görelim bakalım mangalda kül bırakmamak gibi miymiş.

Babasının mirasına konmuş çarçur eden nasipsiz evlat misali hiçbir çaba harcamadan elimize geçen değerlerin kıymetini bilmemezlik edip miras yedi olmaktan muhafaza eylesin Rabbimiz bizleri, bu dava Allah'ın omuzlarımıza yüklediği mukaddes bir emanettir. Siz Allahın dinine yardım edin ki: Allah’ta size yardım etsin ve ayaklarınızı sabit kılsın(Muhammed 7) ayetinin hükmü gereğince Allah’ın rahmetinden mahrum kalmama g ayesiyle İslam davasına sahip çıkmalıyız.

De ki: Eğer siz Allah’ın dinine yardım etmezseniz Allah sizden daha hayırlı bir topluluk ile dinini kemale erdirir. İslam adına yaptığımız ne varsa ki bu sadece ve sadece Allah içinse bu bizim lehimize ahiret yatırımıdır dolayısıyla artık şu insafsız eleştirilerden ve tavşan dağa küsmüş, dağın haberi yok ruh halinden sıyrılalım gerekirse bizzat şikayetçi olduğumuz kardeşlerimizle birebir konuşup birde gıybet  yükünü almayalım zaten günah yüklü omuzlarımıza insaflı olalım hem kendimize hem de kardeşlerimize karşı ki; Onlar tahmin bile edemiyeceğimiz insafsızlıklara maruz kalıyorlar.

Rabbimiz bizlere bunca nimet vermişken biz ona karşı nice nankörlük ederiz de yine rahmetini esirgemez bizden!.. Allah için insaf ve merhamet edelim bir birimize selam ve dua ile!..

Hediye Yüceay / Habernas