El-Hol Kampı’nda, yerinden edilen 20 bin kişi Deyri Zor’daki evine dönmeyi bekliyor

Suriye’nin Haseke kentindeki El-Hol Kampı’nda yerinden edilen 20 bin kişi Deyri Zor’daki evine dönmeyi bekliyor. SDG güçleri ise söz konusu kişilerin eve dönüşlerini çeşitli bahanelerle engelliyor.

El-Hol Kampı’nda, yerinden edilen 20 bin kişi Deyri Zor’daki evine dönmeyi bekliyor

Suriye’nin Haseke kentindeki El-Hol Kampı’nda yerinden edilen 20 bin kişi Deyri Zor’daki evine dönmeyi bekliyor. Mart’ta Deyri Zor’da askeri operasyonların sona ermesine rağmen Kamp yönetiminin söz konusu kişilerin dönüşüne hala izin vermiyor.

Deyri Zor’a dönmeyi bekleyenler arasında yer alan Sadun, 2019’da SDG’nin Uluslararası Koalisyon güçleriyle birlikte DEAŞ’ın elindeki bölgeleri geri almak için başlattığı askeri operasyonlar sırasında ailesiyle birlikte kaçarak Kampa sığındıklarını ve burada 50 dereceyi bulan hava sıcaklığında hayatın tüm zorluklarını yüklendiklerini ifade etti.

Kamptaki durumlarını ‘trajedi’ şeklinde niteleyen Sadun, buradan çıkmaları için onay beklediklerini belirterek, “Aşiret liderlerinin bir girişimde bulunduklarını işittik. İnşaallah çabaları başarıya ulaşır” dedi.

Susa kasabasından bir buçuk yıl önce bu kampa gelen 55 yaşındaki Abdurravay, 15 gündür kamp yönetimine ailesinin çıkış muamelesini yapmaları için başvurduğunu söyledi.

Abdurravay, kayıt ofisinin önünde oluşan uzun kuyrukta beklediği sırada, öfkeli bir ses tonuyla, “Bölgemiz kurtuldu ve güvenli. Eğer mahkumsak, rica ediyorum bir belge versinler ve bir yıl mı yoksa daha fazla mı mahkum kalacağımız hususunda bize bilgi versinler. Yok eğer özgürsek, izin versinler çıkalım, kişisel evraklarımızı versinler” ifadelerini kullandı.

51 yaşındaki Saide ise savaşın ailelerini nasıl parçaladığını ve DEAŞ’ın elindeki son toprak parçasında çatışmaların patlak vermesi üzerine buraya nasıl geldiklerini anlattı. Bir buçuk yıl önce kocası ve küçük çocuklarıyla Kampa gelen Saide, büyük oğullarının tutuklanma veya silah altına alınma endişesiyle Lübnan’a kaçtıklarını söyledi. Saide, kızlarının ise evlenerek rejimin kontrolündeki bölgelere yerleştiklerini belirtti.

Deyri Zor kırsalındaki Şufa beldesinden buraya gelen 35 yaşındaki Anud ile diğer kadınlar ise eşlerinin akıbetlerini öğrenmeden eve dönmeyi reddediyorlar. Anud, “Eşim gönüllü bir şekilde teslim oldu. DEAŞ’ta görev yapıyordu. 17 aydır hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Onu ziyaret etmek için dilekçe verdim ancak fayda etmedi. Onun akıbetini öğrenmeden dönmeyeceğim.

aawsat