Dünyadaki her dört çocuktan biri çocukluğunu yaşayamıyor

Save the Children (çocukları kurtarın)’ın açıkladığı rapora göre dünyada 690 milyon çocuk, çocukluğunu yaşamaktan mahrum durumda.

Dünyadaki her dört çocuktan biri çocukluğunu yaşayamıyor

Save the Children (Çocukları Kurtarın) vakfı tarafından yıllık olarak yayınlanan ve salı günü kamuoyuyla paylaşılan raporda, 2000 yılından bu yana 176 ülkenin 173’ünde çocukların genel durumunun düzeldiği, ancak hâlâ 18 yaşın altındaki dört kişiden birinin çocukluk hakkından mahrum bırakıldığı belirtildi. 

Vakfın CEO’su Helle Thorning-Schmidt, “Ülkeler bazında ilerlemeler olağanüstü olsa da, milyonlarca çocuk hâlâ çocukluklarından soyutlanmaya devam ediyor. Artık her çocuğa ulaşmamız ve hak ettikleri çocukluklarını yaşamaları için elimizden geleni yapmamız lazım” dedi.  

420 milyon çocuk hâlâ çatışma bölgesinde

Çalışmada, yaklaşık 31 milyon çocuğun yaşadığı yerden uzaklaştırıldığı ve 420 milyon çocuğun hâlâ çatışma bölgelerinde yaşadığı açıklandı. Vakfın hukuk bölümü başkanı Rukayah Sarumi, Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, çatışma alanlarındaki çocukların okula gitmelerinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Rapora göre çatışmalarda çocukların en fazla etkilendiği beş ülke, Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Irak, Mali ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC) olarak belirlendi. Singapur, İsveç, Finlandiya, Norveç ve Slovenya ise çocuklar için en iyi ilk beş ülke arasında yer aldı.

Araştırmaya göre son yirmi yıl içerisinde, beş yaş altı çocukların ölümlerinde yüzde 49, çocuk cinayetlerinde yüzde 17 düşüş gerçekleşirken, çocuk işçiliğinde yüzde 40 ve çocuk evliliklerinde ise yüzde 25 oranında düşüş yaşandı.  

Al Jazeera