Dünyada 'pandemi önlemleri' dönemi kapanıyor

Omicron varyantının etkisiyle dünyada vaka sayılarında rekorlar devam etse de ülkeler salgın önlemlerini gevşetiyor. Son günlerde bazı ülkelerin aldığı kararlarla 'pandemi önlemleri' döneminin artık sonuna gelindiği belirtiliyor.

Dünyada 'pandemi önlemleri' dönemi kapanıyor

Kovid-19'un Omicron varyantını taşıyan vakalar birçok ülkede hızla artarken, Güney Kore ve Avustralya salgına karşı aldığı önlemlerin bazılarını esnetme kararı aldı.

Başta Almanya olmak üzere bir çok Avrupa ülkelesi'de kısıtlamaları gevşetme kararı alırken, Danimarka 1 Şubat'ta COVID-19 kısıtlamalarını tamamen kaldıran ilk ülke oldu.

Güney Kore önlemleri gevşetme kararı

Güney Kore'de Kovid-19 vaka sayılarındaki artış sürse de baskın varyantın hafif semptomlara sahip Omicron olması ve yüksek aşılama oranları nedeniyle ülkede, evde tedavi gören hastaların sayısı arttı.

Bu durumun da sağlık ve devlet görevlilerinin yoğun mesai yapmasına yol açmasıyla, yetkililer salgına karşı alınan bazı önlemleri esnetme kararı aldı.

Buna göre, Kovid-19 hastalarının GPS sistemi yardımıyla takip edilmesine son verildi. Hastaların GPS sisteminden takibinden sorumlu çalışanlar da artık evde tedavi gören Kovid-19 hastalarıyla ilgilenmesine karar verildi.

Kovid-19 hastalarının, artık doktora gideceklerinde yerel sağlık çalışanlarına bilgi verme zorunluluğu da kaldırıldı, hastaların aile üyelerinin de artık ilaç, gıda ve diğer gereksinimlerini karşılamak için dışarı çıkmalarına izin verildi.

Güney Kore'de yaklaşık son 20 günde günlük vaka sayıları tırmanışa geçerek 9 katına çıktı.

Avustralya da hastaneye yatışların düşmesiyle önlemleri kaldırıyor

Avustralyalı yetkililer, Kovid-19'a karşı aşılı olup Omicron varyantına yakalanan kişilerde hastaneye yatış oranının düşük olması nedeniyle bazı Kovid-19 önlemlerini gevşetme kararı aldı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkesinin sınırlarının Kovid-19 aşısı olan yabancı turistlere ve iş insanlarına 21 Şubat'tan itibaren açılacağını açıkladı.

Morrison, Avustralya'ya gelmek isteyenlerin salgına karşı aşı olduklarını belgelemeleri gerektiğini ifade etti.

Ocak ayında Melbourne kentinde yapılan Avustralya Açık Tenis Turnuvası'na tıbbi muafiyet kararıyla katılmak için Avustralya'ya gelen ancak muafiyeti kabul edilmediği için vizesi iptal edilerek sınır dışı edilen Sırp tenisçi Novak Djokovic'e atıfta bulunan Morrison, yılın ilk dönemindeki olayların, tüm dünyaya, Avustralya'ya girmek için aşı olduklarını belgelemelerine dair net bir mesaj göndermiş olduğunu kaydetti.

Avustralya'nın salgının yayılmasının önüne geçmesinde, sıkı sınır kontrollerinin önemli rolü olmuştu.

Çekya'da da önlemlerin büyük bölümü kaldırılıyor

Çekya Başbakanı Petr Fiala, 1 Mart'tan itibaren Kovid-19 önlemlerinin büyük çoğunluğunun kaldırılacağını açıkladı.

Fiala, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basına yaptığı açıklamada, maske zorunluluğu dışında tedbirlerin çoğunluğunun 1 Mart itibarıyla kaldırılacağını söyledi.

Hükümetin aldığı karar kapsamında, büyük etkinliklerde katılımcı sayısı sınırlamasının kaldırılacağı kaydedildi.

Karar çerçevesinde ayrıca perşembeden itibaren restoran ve kafeler başta olmak üzere, kültürel etkinliklerin yapıldığı kapalı alanlara girişlerde aşı ya da hastalığı geçirmiş olma şartı aranmayacak.

Polonya karantina süresinin kısıtlanması kararını aldı

Polonya'da Kovid-19 salgınında vaka sayılarının azalmasıyla kısıtlamaların ve karantina kurallarının gevşetildiği duyuruldu.

Polonya hükümeti, 1 Şubat tarihinden beri gözlenen vakalardaki düşüş üzerine okulların yeniden açılması, enfekte olan kişilerin karantina süresinin kısaltılması kararlarının alındığını bildirdi.

Polonya Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, diğer kısıtlamaların da gelecek ay kaldırılabileceğini belirterek "Salgının son safhasının başındayız. Bu normale dönüşün ilk adımı." dedi.

Niedzielski, Polonya'da son dönemde Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan kişi sayısının da azaldığını, 5. dalgada vakaların hastalığı daha hafif atlattığını bildirdi.

Kısıtlamaların gevşetilmesiyle Polonya'da Kovid-19 hastalarının karantina süresi 10 günden 7 güne düşürülürken, temaslılar, karantinadan muaf olacak.

Polonya'ya giriş sonrası karantina süresi de 14 günden 7 güne indirildi.

Belçika tedbirleri gevşetiyor

Belçika'da hükümetin İstişare Komitesi, son toplantısında tedbirler için oluşturulan ve "barometre" adı verilen mekanizmada orta kademe olan "turuncu kod" uygulamasına geçmeyi kararlaştırdı.

Buna göre, 18 Şubat'tan itibaren bar, kafe ve restoran gibi işletmelerde uygulanan gece yarısından önce kapanma ve bir masada en fazla 6 kişi bulunması kuralı kaldırıldı. Bu tür yerlerde sadece çalışanların maske takması gerekecek.

Evden çalışma zorunluluğu da kaldırılacak. Bunun yerine mümkün olan işlerde evden çalışma uygulaması kuvvetle tavsiye edilecek. Okullar dahil olmak üzere 12 yaşından küçük çocukların maske takması mecburi olmayacak.

Mağazalarda daha önce müşterilerin tek başına veya sadece çift olarak alışveriş yapmasına yönelik uygulama da sonlandırılacak.

Finlandiya, Danimarka ve Norveç'de kısıtlamaları kaldırıyor

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin de ülkede COVID-19'a yönelik kısıtlamaların 14 Şubat'ta gevşetileceğini, 1 Mart itibarıyla da kaldırılacağını söyledi.

İskandinav ülkelerinden ilk olarak Danimarka, 1 Şubat'ta COVID-19 kısıtlamalarını tamamen kaldırırken, Norveç de 19 Şubat'ta kısıtlamaları kaldırılacağını duyurmuştu.