Doğu Türkistan İslami Hareketi ile görüşen Uygurlu 2 eski yönetici idam cezasına çarptırıldı

Dini içerikli yayın bulundurmak ve Doğu Türkistan İslami Hareketi ile görüştükleri iddasıyla Uygurlu 2 eski yöneticiye idam cezası verildi.

Doğu Türkistan İslami Hareketi ile görüşen Uygurlu 2 eski yönetici idam cezasına çarptırıldı

Doğu Türkistan hükümetinin internet sitesinde salı günü yapılan açıklamada, Sincan Adalet Departmanı eski Başkanı Shirzat Bawudun ve Sincan Eğitim Departmanı eski Direktörü Sattar Sawut'a "ülkeyi bölmeye çalışma" suçu nedeniyle iki yıl ertelemeli olarak idam cezası verildiği kaydedildi.

Sincan Yüksek Halk Mahkemesi Başkan Yardımcısı Wang Langtao, bir basın toplantısında, Bawudun'un ülke yönetimine karşı "bir terör örgütüyle komplo kurduğunu, rüşvet aldığını ve ayrılıkçı faaliyetlerde bulunduğunu" iddia etti.

Devlet haber ajansı Xinhua, Bawudun'un Doğu Türkistan İslami Hareketi'nin (ETIM) önemli bir üyesiyle 2003 yılında görüşüp iş birliği yapmaktan suçlu bulunduğunu yazdı.

Sattar Sawut'un ise "etnik ayrılıkçı hareketlerde bulunmak, şiddet ve terör eylemlerine karışmak, Uygur dilinde aşırı dini içerikli yayınlar bulundurmak ve rüşvet" suçlamasıyla aynı cezaya çarptırıldığı aktarıldı.

Mahkeme söz konusu aşırı dini yayınların Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de, 2009'da isyana sebebiyet verdiğini ve bu olaylarda en az 200 kişinin öldüğünü açıkladı.

Euronews