Diktatör işi yasa! Pahalılıktan şikayet edenlere hapis!

Tunus’un diktatör Cumhurbaşkanı Kays Said yayınladığı kanun hükmünde kararname ile ülkedeki gıda sorunları hakkında “yanlış haber ve bilgilerin” yayılmasına aracılık eden spekülatörleri 10 ila 30 yıl arasında hapisle cezalandırabilecek.

Diktatör işi yasa! Pahalılıktan şikayet edenlere hapis!

Al Monitor’de yer alan bir habere göre Tunus’ta Kays Said meşruiyet arayışlarını sürdürürken ekonomik olarak yıpranan iktidarını da ayakta tutmaya çalışıyor.

Tunuslu gazeteci Elizia Volkmann imzalı haberde, Said’in yeni bir kararname yayımladığı, kararnameyle birlikte, Tunusluların, Tunus'ta devam eden gıda kıtlığı hakkında tartışma özgürlüğünün tehdit altında olduğu belirttildi.

Kararnamede, gıda kıtlığı ve tedarik zinciri hakkında “yanlış haber ve bilgilerin” yayılmasını yasaklayan bir maddenin yer aldığı ve kararnamedeki maddeye aykırı davrananların 'spekülatörler' olarak adlandırıldığı ve hapisle cezalandırılacakları belirtildi.

Bu karara göre eksikliği çekilen herhangi bir ürün hakkında yorumda bulunur ve iktidar tarafından spekülasyon yaptığınız anlaşılırsa 10 ila 30 yıl hapis cezasına çarpıtılabileceksiniz.

Said’in bu kararname ile ülkedeki gıda kıtlığı, ekonomik sorunları ve iktidarın hatalarla sorunlarının konuşulmasını engellemeye çalıştığı ifade edildi.

Uluslararası Af Örgütü, Tunus'ta devam eden gıda kıtlığı hakkında Tunus cumhurbaşkanlığının yayınladığı kanun hükmünde kararnamenin Tunusluların, liderlerini eleştirme ve ona karşı çıkma özgürlüğünü tehdit ettiğini söyledi.

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu bölge müdür yardımcısı Amna Guellali de yaptığı açıklamada, “Tunus zaten uzun süredir devam eden bir ekonomik ve mali kriz yaşıyor. Ülkedeki insanların, gıda güvenliği ve mal tedariki de dahil olmak üzere kendilerini etkileyen sorunları kovuşturma korkusu olmadan eleştirmek ve tartışmak için özgür olmaları her zamankinden daha önemli.” dedi.

Tunusluların, un, pirinç ve yağ kuyruklarına girdiği görüntüler Şubat ayından beridir sosyal medyada yayınlanıyor ve Kays Said hakkında eleştirilere sebep oluyor.