DEAŞ'ın yeni liderinin bilinmeyenleri

Saddam Hüseyin'in devlet başkanlığı döneminde Irak ordusunda Teğmen olan Kardaş DEAŞ'ın üst düzey isimlerinden biri haline geldi.

DEAŞ'ın yeni liderinin bilinmeyenleri

DEAŞ lideri Ebubekir Bağdadi’nin bir Amerikan operasyonuyla Suriye’de öldürülmesinin ardından örgütün yeni lideri yine bir Iraklı olan Abdullah Kardaş oldu.

Irak’ın Türkmen kenti Telaferli olan Kardaş aslında DEAŞ'ı iki yıldır fiilen yönetiyor.

DEAŞ'ın yayın organlarından Amak da geçtiğimiz ağustos ayında Bağdadi’nin yerini Kardaş’a bıraktığını duyurmuştu.

Bağdadi’nin Musul’da bir hava bombardımanında aldığı yaralar nedeniyle eskisi gibi örgütte aktif olmaması Kardaş’ı daha da ön plana çıkardı.

Kardaş, selefinin yaraları iyileşmeye yüz tutmuşken ortadan kaldırılmasıyla “halifelik” postuna tam yetkiyle geçti.

Saddam'ın adamlarından biri

Saddam Hüseyin’in ordusunda teğmen rütbesinde görev yaparken ABD’nin Irak’ı işgali ve Bucca Cezaevi tecrübelerinin ardından daha da radikalleştiği düşünülen Kardaş, Bağdadi’den farklı olarak “muharip” bir DEAŞ mensubu.

Savaş sahasından çıkıp DEAŞ'ın başına geçen bu isim, tıpkı örgütün askeri konsey üyelerinden biri olan Ebu Eymen Iraki gibi savaşa daha çok ağırlık vermeyi hatta bunun için fikri meseleleri de ikinci plana koymayı düşünenlerden.

Üç Telaferli örgütün tepesindeydi

Kardaş, Ebu Ali et Türkmeni ve Ebu Müslim el Anbari ile örgütün Iraklı karakterini temsil eden ekibin bir üyesiydi. Her 3’ü de Telaferli olan bu isimlerden sadece Abdullah Kardaş hayatta kaldı.

El-Anbari, DEAŞ'ın mali işlerinin sorumlusuyken 2016 yılında Irak-Suriye arasında yaptığı seyahatlerden birinde ABD’lilerin operasyonuna maruz kaldı.

Yakalanmamak için tıpkı Bağdadi gibi üzerindeki patlayıcı yeleği patlatarak öldü.

Ekibin diğer üyesi olan Ebu Müslim et Türkmeni de tıpkı örgütün yeni lideri Kardaş gibi Saddam döneminde Irak ordusunda görev yapıyordu. O dönem “DEAŞ'ın ikinci komutanı” denilen Ebu Müslim, 2015’te Musul’da öldürüldü.

Ajanslar