Covid-19 önlemleri gölgesinde dünyadan Ramazan manzaraları

Türkiye ve Arap ülkelerinin büyük çoğunluğu ramazan ayına girdi. Dünya genelinde çok sayıda ülkede ilk teravih namazları kılındı.

Covid-19 önlemleri gölgesinde dünyadan Ramazan manzaraları

Türkiye ve Arap ülkelerinin büyük çoğunluğu ramazan ayına girdi. Dünya genelinde çok sayıda ülkede ilk teravih namazları kılındı. Türkiye'de ise pandemi nedeniyle alınan önlemler kapsamında camilerde teravih namazı kılınamayacak.

Suudi Arabistan, Bahreyn, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Ürdün, Sudan, Katar, Irak, Lübnan, Kuveyt, Tunus ve Mısır ramazan ayının salı günü başlayacağını duyurdu.

Umman da ise ramazan hilalinin görülmemesi nedeniyle ülkede ramazan ayına çarşamba günü girilecek.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, herkesin ramazan aynın rahmet ikliminden azami derecede istifade etmesi gerektiğini belirterek, "Ramazanın maneviyatını, evlerde aile bireylerimizle birlikte yaşamaya özen gösterelim." çağrısında bulundu.

Dünyadan Ramazan manzaraları

Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Tokyo Camisi'nde ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı.

Anadolu
Japonya'da Ramazan

Endonezya'nın Doğu Java eyaletindeki Surabaya kentindeki Al Akbar Camisi'nde ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı. Camiye gelen Müslümanların koronavirüs önlemleri kapsamında maske taktığı görülürken, girişte ateşleri ölçüldü.

Anadolu
Endonezya'da Ramazan
Achmad Ibrahim/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
Endonezya'da Ramazan

Endonezya'nın Medan kentinde vatandaşlar, ramazan ayının ilk teravih namazını Ulu Cami'de kıldı.

Anadolu
Endonezya'da Ramazan

Avustralya'nın Sidney kentindeki Auburn Gelibolu Camisi'nde ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı.

Anadolu
Avustralya'da Ramazan

Selimiye Camisi'ne asılan "Şifa senden ya Şafi" yazısı geceyi aydınlattı

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi minarelerine takılan "Şifa senden ya Şafi" yazan mahyalar yakıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, selatin camilere mahya asma geleneğini bu yıl da sürdürdü. Covid-19 salgını nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sağlığa vurgu yapan mahyalar asılmıştı.

Ramazanın habercisi mahyalar, bu gece itibariyle yakıldı. Selimiye Camisi asılan "Şifa senden ya Şafi" yazısı geceyi aydınlattı.

Anadolu
Selimiye Camisi'ne asılan "Şifa senden ya Şafi" yazısı geceyi aydınlattı

Mescid-i Aksa’da ilk teravih namazı kılındı

Siyonist İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da ramazanın ilk teravih namazı eda edildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle geçen yıl sadece Harem-i Şerif görevlilerinin teravih kıldığı Mescid-i Aksa, bu sene yeniden Müslümanlarla doldu.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden 23 Şubat’ta yapılan yazılı açıklamada Mescid-i Aksa'nın ramazan ayı boyunca ibadete açık olacağı belirtilmişti.

Anadolu
Kudüs'te Ramazan

Kudüs'te, Mescid-i Aksa'ya çıkan Eski Kudüs bölgesindeki bazı sokaklar ve evlerin kapıları, ramazan ayının gelişiyle birlikte ışıklarla süslendi.

Ramazan öncesinde Mekke'de Kabe'nin etrafında temizlik yapıldı.

Amr Nabil/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Kabe
Anjum Naveed/Copyright 2021 The Associated Press
Pakistan'da bir yardım kuruluşu Ramazan öncesinde ihtiyaç sahiplerine erzak dağıttı

Kazakistan’ın en büyük camisinde teravih namazı kılınmayacak

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’daki Hazret Sultan Camisi'nde ramazan ayında yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle cemaatle namaz kılınmayacağı bildirildi.

Ülkede teravih namazları Covid-19’un yayılma hızına göre yeşil ve sarı kategoride yer alan bölgelerdeki camilerde yüzde 30 doluluk oranı ve sosyal mesafenin korunması şartıyla kılınabilecek. ​​​​​​​

Anadolu
Kazakistan'da Ramazan

Irak'ın Erbil kentindeki Müslümanlar, yeni tip koronavirüs önlemleri kapsamında maske ve sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek, yarın başlayacak ramazan ayının ilk teravih namazını Celil Hayat Camisi'nde kıldı.

Anadolu
Erbil'de Ramazan

Gazze Şeridi'ndeki vatandaşlar, yeni tip koronavirüs önlemleri kapsamında maske ve sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek, yarın başlayacak ramazan ayının ilk teravih namazını Gazze kentindeki El-Omari Camisi'nde kıldı.

Anadolu
Gazze'de Ramazan

Malezya'da ilk teravih namazı

Malezya'da Müslümanlar, ramazanın ilk teravih namazı için camilere gitti. Başkent Kuala Lumpur'da çok sayıda Müslüman, teravih namazlarının kılındığı merkezi camilerde namazlarını kıldı.

Kuala Lumpur'daki Kampung Baru Cami'sinde sıkı pandemi tedbirleri altında gerçekleşen teravih öncesi görevliler, cemaate kendi seccadelerini getirme, Covid-19 takibi için geliştirilen MySejahtera isimli telefon uygulamasından barkod okutma ve ateş ölçme kuralı koydu.

Namazda cemaat bir metre aralıkla saf tutarken cami imamı, salgın nedeniyle teravih namazının kısa sürmesi için kısa sureler okudu. Malezya Kraliyet Sarayı Istana Negara, ülkede ramazanın başlangıç tarihini 13 Nisan olarak duyurmuştu.

Anadolu
Malezya'da Ramazan

Afganistan'da vatandaşlar, ramazan ayının ilk teravih namazını cami ve mescitlerde kıldı. Yeni tip koronavirüs salgınının artmasına rağmen halk, ramazanın ilk teravih namazını kılmak için camilere akın etti. Artan güvenlik tehdidi nedeniyle cami girişlerinde polisler nöbet tuttu.

Anadolu
Afganistan'da Ramazan

Rusya'da ramazan ayında teravih namazları camilerde kılınabilecek

Rusya’da yeni tip koronavirüs salgını sürecinde bu yıl ramazanda teravih namazlarının camilerde sosyal mesafe ve maske şartıyla kılınmasına izin verilirken, belirli kurallar çerçevesinde ramazan organizasyonlarının da yapılabileceği bildirildi.

Rusya Müslümanları Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkan Yardımcısı, Moskova Müftüsü İldar Alyautdinov, geçen yıl yeni tip koronavirüs nedeniyle camilerde cemaatle namazın bir süreliğine kılınmadığını hatırlattı.

Bu yıl ramazan ayında ülkedeki camilerin açık olacağını belirten Alyautdinov, teravih namazlarının cemaatle kılınacağı bilgisini paylaşarak, "Elbette, camilerde sosyal mesafe, maske takma gibi zorunluluklara uyulacak." dedi.

Euronews