CNN, ABD'li yetkililerin Irak Meclisi’ndeki oylamayı nasıl engellemeye çalıştığını ifşa etti

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne saldırı sonrası ikili görüşmelerde Trump yönetimi Iraklı yetkililere karşı öfkeliydi. Washington’da yapılacak yeni müzakerelerde masada bunun aksinin yaşanması bekleniyor

CNN, ABD'li yetkililerin Irak Meclisi’ndeki oylamayı nasıl engellemeye çalıştığını ifşa etti

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye suikast düzenlenmesinin ardından tüm dünyanın dikkati bir kez daha bu bölgeye çevrildi.

Suikast sonrası Washington-Tahran hattında “sözlü çatışma” yaşanırken, Irak Meclisi pazar günü gerçekleştirdiği olağanüstü oturumda, ABD’nin ve diğer ülkelerin askeri birliklerinin ülkeden çıkarılmasını içeren önergeyi kabul etti.

CNN televizyonu oturumun arka planına dair yer verdiği haberinde, ABD’li yetkililerin bu oylamayı engellemek için Iraklı liderleri ikna etmeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu aktardı.

Görüşmelerle ilgili bilgi sahibi olduğu kaydedilen iki kaynağa dayandırılan haberde, “ABD’li yetkililerin böyle bir yol izlemenin ve oylamaya gitmenin Irak için zararlı olacağını savunmasına rağmen en nihayetinde tartışma başarısızlıkla sonuçlandı” ifadeleri yer aldı.

Kaynaklardan biri, “Ülkedeki ruh hali bunu yapmaya zorluyordu. Kaçınılabilecek bir şey değildi” dedi.

Bununla birlikte haberin kaynakları, yabancı birlikleri ülkeden çıkarma oylamasının gerekli hukuki ve usule dair adımlar nedeniyle sonuç verip vermeyeceğini söylemek için çok erken olduğunu da belirtti.

Görüşme masasında öfkeli taraflar yer değiştirecek

CNN’nin haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri pazartesi ve salı günleri Washington’da Iraklı yetkililerle görüşecek.

Geçen hafta çalışma heyeti düzeyinde gerçekleşen ikili görüşmelerde "son derece öfkeli olan tarafın, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ndeki gösteriler nedeniyle Trump yönetimi” olduğunu belirten Amerikan televizyonu, “Şimdi masada yerler değişecek, bu kez Süleymani’nin suikasti nedeniyle öfkeli taraf Iraklılar olacak” değerlendirmesi yaptı.

Ajanslar