Adana’da Muhammedi sevda yankılandı

Adana’da, Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen “Hazreti Peygamberi Anlama ve Sünnetini Yaşama” etkinliğinde konuşan Molla Osman Teyfur, "Peygamberimiz, kapkaranlık asırları aydınlatan Allah'ın gönderdiği bir kandildir." dedi.

Adana’da Muhammedi sevda yankılandı
Adana’da Muhammedi sevda yankılandı
Adana’da Muhammedi sevda yankılandı
Adana’da Muhammedi sevda yankılandı

Peygamber Sevdalıları Vakfı Adana Koordinatörlüğü tarafından “Hazreti Peygamberi Anlama ve Sünnetini Yaşama” etkinliği düzenlendi.

Bu sene “Ahlak ve Adalet Rehberi Hazreti Muhammed" temasıyla düzenlenen etkinlikte, Müslümanlar için Hazreti Muhammed’in tek örnek olduğu, Peygamberimizin kapkaranlık asırları aydınlatan, Allah'ın gönderdiği bir kandil olduğuna dikkat çekildi.

Peygamber Sevdalıları Tertip Komitesi tarafından 300 branda, 3 bin afiş, 6 anons aracı, 40 bin el ilanı ve radyo anonslarıyla, Adana halkı etkinliğe davet edildi. Programa katılmak isteyen vatandaşlar, Seyhan ve Yüreğir ilçelerindeki 8 ayrı noktadan etkinliğin yapılacağı alana ücretsiz olarak taşındı. Platform, Kelime-i Tevhid ve Hazreti Muhammed'in isimlerini taşıyan pankartlarla süslendi. Akşam namazı etkinlik alanında cemaatle kılındı.

Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu’nda 19.30’da başlayan ve sunuculuğunu Hüseyin Ayaydın yaptığı etkinlik, Mehmet Hacı Tanç tarafından okunan Kur’an-ı Kerim ile başladı.

Gecede, Bilal Dalkılıç, Yunus Sönmez ve Emrullah Karabulut tarafından Hazreti Muhammed’e muhabbetin anlatıldığı ilahi ve ezgiler seslendirildi. Ardından defler eşliğinde Türkçe ve Kürtçe Mevlid-i Şerif okundu.

Programın selamlama konuşmasına yapan Peygamber Sevdalıları Vakfı Adana Koordinatörü Osman Yalçınkaya, Peygamberin yüce ahlakından ve İslam kardeşliğinden kesitler sundu. Hazreti Muhammed’in tüm yönleriyle örnek olduğunu belirten Yalçınkaya, “Peygamber ahlakı; vefayı gerektirir. Vefa, sevgili olana muhabbetin nişanesidir. Bu muhabbete en çok layık olan Allah ve Resulü'dür. Peygamber adaleti; İslam’ın yüce değerlerini korumayı gerektirir. Allah ve Resulü Müslümanların kutsallarıdır. Müslümanlar bunlar uğruna her türlü bedeli ödemeyi borç bilirler. Peygamber ahlakı; İslam kardeşliğini önceler. Bu kardeşlik, Müslüman bireyden ümmet inşa etme anlayışını esas alır. Her türlü İslam dışı anlayışlar, kavmiyetçilik ve milliyetçilik cahiliye adetlerindendir. Peygamber adaleti; ümmeti bir bütün olarak kabul eder ve dokunulmazlık altına alır. ‘İşte bu, İslam milleti bir tek millet olarak sizin milletinizdir. Rabbiniz de yalnız benim; onun için hep bana kulluk edin.’ (Enbiya 92) ayeti İslam adaletinin garantörüdür. Farklı coğrafyaların, milletlerin, ailelerin, sınıfların hiçbir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvadadır.” ifadelerini kullandı.

Programa konuşmacı olarak katılan İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Osman Teyfur da Peygamber Efendimizin insanlar tarafından neden örnek alınması ile ilgili konuşma yaptı.

“İnsanlığın tek kurtuluşu O’nun önünde, onun örnekliğinde ve onun önderliğindedir”

İnsanların tek gayesinin Allah’a hakkıyla kul olmak ve peygamberin örnek yolunda yürümek olması gerektiğine vurgu yapan Teyfur, “Allah-u Teâla toplumu değerler üzerine inşa edip adalet ile yönetsinler diye peygamberler göndermiştir. Bu Peygamberlerin son halkası insan-i kâmil olan Hazreti Muhammed’dir. Her zaman geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da insanlığın Peygamber Efendimizin getirmiş olduğu değerlere ihtiyacı vardır ve insanlığın da kurtuluşu ancak bununladır. Kim olursa olsun mertebe ve makamı ne olursa olsun, hangi toplum olursa olsun, kıyamete kadar insanlığın tek kurtuluşu O’nun önünde, O'nun örnekliğinde ve O'nun önderliğindedir. Dolayısıyla bizim maksat ve gayemiz Allah'a kâmil bir kul olabilmek için O'nu tanıyıp tanıtmak, O'nun örnekliğinde yürümek ve O'nun ahlakıyla ahlaklanmak olmalıdır.” diye konuştu.

“Peygamber kapkaranlık asırları aydınlatan Allah'ın gönderdiği bir kandildir”

İnsanların bugün her zamankinden daha fazla onun adaletine ve güvenine ihtiyacı olduğuna değinen Teyfur, “Değer kaybeden insanlığın tekrar değer kazanabilmesi ve bugün yok olmakla karşı karşıya kalmış insanlığın tekrar ayağa kalkabilmesi için hiç şüphesiz onun getirdiği değerlere insanlığın dönmesi ve yönelmesi gerekiyor. Bugün insanlık ahlaki değerlerini kaybettiği için bir yok oluş ile karşı karşıyadır. Bugün adaletin yara aldığı toplumda güven bitmekte ve adalete ve istikbale umut yok olmakla karşı karşıyadır. Bu iki şey bir toplumda yok olmuşsa o toplumu ayakta tutamazsınız, o toplum her an çökmek ile karşı karşıyadır. Bugün genelde insanlık özellikle de İslam coğrafyası yok oluşla karşı karşıyadır. İslam coğrafyasında Müslümanlar tükenmekle karşı karşıyadır. Bundan kurtuluşun tek çaresi Allah Resulü'ne dönmek, onun getirmiş olduğu ilkeler etrafında toplanmak, onun getirdiği değerler üzerine bir nesli inşa etmektir. Çünkü Allah onun için diyor ki, ‘Ey Nebi muhakkak ki biz seni bir şahit, bir örnek, bir önder, bir müjdeleyici, bir uyarıcı, Allah'a davet eden bir davetçi, yolları aydınlatan ve nurlandıran bir kandil olarak gönderdik. Çünkü insanlık bu örneği tanımak zorundadır. Biz onu tanımasak onu örnek edinemezsek bizi ne ile müjdelendiğini bilemeyiz. Biz onu tanımasak bizi nelerden uyardığını ve bizim kendimizi nasıl bu uyarılara karşı koruyacağımızı anlayamayız. Biz onu tanımazsak Allah'a gidemeyiz, Allah'a yürüyemeyiz, Allah'a kulluk yapamayız. Biz onu tanımasak karanlıklar İçinde bataklığa mahkûm oluruz. Karanlıklar İçinde boğuluruz; Çünkü o şu kapkaranlık asırları aydınlatacak Allah'ın gönderdiği bir kandildir.” ifadelerini kullandı.

Yeniden ilahi sanatçılarının sahne aldığı programda, Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından “O’nu Oku, O’nu Yaşa” sloganıyla 17 Şubat’ta Türkiye genelinde düzenlenen “Umre Ödüllü Siyer Sınavı’nda” Adana’da dereceye girenlere ödülleri verildi.

Program, daha sonra Kervan Tiyatro Ekibi tarafından sahabelerin şehit edildiği Rec’i Vakası’nın sahnelendiği tiyatro gösterisiyle devam etti. Duygusal anların yaşandığı tiyatro gösterisi sırasında bazı izleyenlerin gözyaşlarına hâkim olamadığı ve sık sık tekbir getirdiği gözlendi.

Geceyi son anına kadar ilgiyle izleyen Adanalıların etkinlik alanından salavatlar eşliğinde çıkması dikkat çekti. (İLKHA)