Çin’den Paris’te küresel mesaj: Büyük devletler krizler karşısında sorumluluk almalı
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, bazı büyük ülkelerin gümrük vergilerini bir silah gibi kullandığını ve ulusal çıkarlarını her şeyin üstünde tuttuğunu ifade etti.

Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ortak basın toplantısı düzenledi.
Vang, Fransız bakanla, iki ülke arasındaki insan hareketliliğini ele aldıklarını kaydetti.
Dünyanın dönüşüm ve çalkantılardan geçtiği konusunda herkesin hemfikir olduğunu söyleyen Vang, büyük ülkelerin bu konuda sorumluluğunu alması gerektiğini vurguladı.
Vang, Fransa ve Çin'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) üye olduğunu kaydederek, "Birleşmiş Milletlerin kuruluş misyonunu sürdürmeliyiz." dedi.
İki ülkenin dünyadaki istikrara, barışa ve gelişime katkı sağlaması gerektiğini dile getiren Vang, "Fransa'nın tek Çin politikasına olan bağlılığını yeniden ifade etmesinden memnunuz." değerlendirmesinde bulundu.
Vang, ülkesinin Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yanı sıra Orta Doğu'daki farklı dosyaların çözümünde rol almak için Fransa ile stratejik iletişimini güçlendirmeye hazır olduğunu belirterek, "Birleşmiş Milletler, küresel barışı muhafaza etmek için en önemli platform." dedi.
İran'ın üst düzey yöneticilerinin nükleer silah geliştirmeme yönündeki taahhütlerine büyük önem verdiklerine işaret eden Vang, bu ülkenin nükleer enerjiyi barışçıl şekilde kullanma hakkına saygı duyduklarını dile getirdi.
Vang, İsrail'in İran'a saldırısının meşru bir zemini olmadığını vurgulayarak, İran'ın nükleer programının müzakere edilmiş yeni bir anlaşmayla çözülebileceğini kaydetti.
İsrail'in Gazze'deki saldırılarının sona ermesi gerektiği belirten Vang, "İnsani felaketin son bulması gerekiyor." dedi.
Fransa'nın Çinli firmalara adil ve şeffaf bir ortam sunacağını umduklarını aktaran Vang, şunları söyledi:
"Şu anda bazı büyük ülkeler gümrük vergilerini silah olarak kullanıyor, ekonomik ve ticari işbirliğinde güvenlik kavramını kötüye kullanıyor ve ulusal çıkarlarını her şeyin üstünde tutuyor. Bu eylemler sanayide tedarik zincirlerinin istikrarını ciddi biçimde bozmakta ve uluslararası toplumun ortak çıkarlarını ciddi biçimde zedelemekte."