Çin Dışişleri Bakanı Vang, Afganistan'ı ziyaret etti

Çin Dışişleri Bakanı Yi, Afganistan İslam Emirliği'nin başkenti Kabil'e bir ziyaret gerçekleştirdi. Vang'ın ziyareti, Taliban'ın Afganistan'da iktidara gelmesinden bu yana Çin'in ülkedeki en üst düzey teması oldu.

Çin Dışişleri Bakanı Vang, Afganistan'ı ziyaret etti

Afganistan İslam Emirliği  devlet ajansı Bakhtar'da yer alan habere göre Wang'ın "siyasi ilişkilerin genişletilmesi, ekonomik ve transit işbirliği de dahil olmak üzere çeşitli konuları görüşmek üzere" hükümet yetkilileriyle bir araya geleceği belirtildi.

Pakistan'da konuk olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi'nin ardından Kabil'e gelen Vang'ın ziyareti, Taliban'ın Afganistan'da iktidara gelmesinden bu yana Çin'in ülkedeki en üst düzey teması oldu.

Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki , Çin Dışişleri Bakanı ile görüşme öncesi yaptığı açıklamada, "Çin ile ilişkilerimizin her geçen gün artmasından memnunum" ifadelerini kullandı.

Afganistan'a yönelik siyasi ve ekonomik yaptırımlara karşı olduklarını belirten Wang Yi'de yaptığı açıklamada, Afganistan ziyaretini ikili ilişkileri güçlendirmeye yönelik bir adım olarak nitelendirerek, Çin ve Afganistan'ın tarihi bağları olduğunu ve bunları genişletmek ve güçlendirmek istediklerini belirtti.

Kabil'deki büyükelçiliğini kapatmayan Çin, işgalci ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin Taliban tarafından ülkeden kovulmasının ardındah kurulan yeni hükümetle olumlu ilişkiler kurma yolunu izliyor.

Taliban öncülüğnde kurulan yeni hükümete insani yardım alanında destek sağlayan Pekin yönetimi, şu ana kadar resmi tanıma anlamına gelecek adımlar atmadı.

Çinli yetkililer, Taliban'ın ülkenin kontrolünü ele aldığını ve savaşın sona erdiğini ilan ettiği ilk günlerde, "Çin'in Afgan halkının kendi kaderini bağımsız olarak belirleme hakkına saygı göstereceğini" belirterek Afganistan ile dostane ve iş birliğine dayalı ilişkileri sürdürmek istediklerini vurgulamıştı.

Çinli Bakanın bu ziyareti, Uluslararası kamuoyu tarafından tanınmak için yoğun bir diplomasi yürüten Taliban hükümeti için ayrıca bir öneme sahip.