Pakistan meclisi toplanıyor: İmran Han'ın koltuğu tehlikede!

Pakistan'da parlamentonun yarın toplanması ve İmran Han'a yönelik güven oylaması sürecini başlatması bekleniyor. Koalisyona destek veren diğer partilerin İmran Han'dan desteklerini çekmeleri halinde, Han'ın başbakanlık görevinin son bulacağı belirtiliyor.

Pakistan meclisi toplanıyor: İmran Han'ın koltuğu tehlikede!

Güven oylaması için resmi prosedürün yarın başlatılması beklenirken, oylamanın ise en çok 7 gün içerisinde yapılacağı belirtiliyor.

Süreç öncesinde konuşan Başbakan İmran Han, istifa etmesine yönelik çağrılara yanıt vererek, görevini bırakmayacağını söyledi.

İmran Han'ın partisinden yaklaşık 20 milletvekili istifa ederken, bu durum, Han'ın partisine meclisteki çoğunluğunu kaybettirdi.

Yerel basındaki haberlere göre, Başbakan Han’ın liderliğini yaptığı Pakistan Adalet Hareketi Partisinin (PTI) ittifak kurduğu partilerin hükümete destekleri kuşkulu görünürken, koalisyon unsurlarının muhalefete geçtiği ifade ediliyor.

Pakistan meclisinde, gereken çoğunluğu zorlukla sağlayarak bir koalisyon oluşturabilen ve başbakan olan İmran Han, süreç öncesinde 179 vekil tarafından desteklenen bir koalisyona liderlik ediyordu. İktidar için 342 sandalyeli mecliste 172 sandalyeye sahip olmak gerekirken, İmran Han'ın Tahrik-i İnsaf partisi 155 vekile sahipti.

Koalisyona destek veren diğer partilerin İmran Han'dan desteklerini çekmeleri halinde, Han'ın başbakanlık görevinin son bulacağı belirtiliyor.

PTI’nın ittifak kurduğu partilerden Pakistan Müslüman Ligi-Kaidi Azam Grubu (PML-Q) 5, Birleşik Halk Hareketi (MQM) 7 ve Belucistan Halk Partisi (BAP) 4 sandalyeye sahip. Öte yandan, daha düşük sandalye sayısına sahip partilerle PTI’nın sandalye sayısı 178 olarak görülüyor.

PML-Q ve MQM Başbakan Han’ı destekleyip desteklememe konusunda henüz karar vermedi.

PTI’nın ittifak kurduğu partilerle yaşadığı sorun bir yana, parti içinden en az 13 milletvekilinin güvensizlik oylamasında muhalefeti destekleyeceği belirtiliyor.

Taraf değiştiren milletvekilleri oylamayı etkileyebilir

Muhalefetteki Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) 84, Pakistan Halk Partisi (PPP) 56, İslam Uleması Cemiyeti (JUI-F) 14 ve Belucistan Milli Partisi-Mengal (BNP-M) 4 sandalyeye sahip.

Muhalefet partilerinin birkaç vekile sahip partilerle parlamentoda toplam 162 oyu bulunuyor. Muhalefetin Başbakan Han’ı görevden alabilmesi için 10 oya ihtiyacı var.

Mecliste bir sandalyesi bulunan Cemaat-i İslami Partisi ise tarafsız kalacağını duyurdu.

Muhalefet partileri, PTI’den gelen milletvekilleriyle hükümeti düşüreceğine inanıyor.

Hükümet ise muhalefetin büyük bir yenilgiyle karşılaşacağını belirtiyor.

"Güvensizlik oylaması" önergesi

Muhalefet partileri, 8 Mart'ta Başbakan Han'a karşı "güvensizlik oylaması" önergesini Ulusal Meclis Başkanlığına sunmuştu.

Başbakan Han, 6 Mart 2021'de yapılan güven oylamasında 178 oy almıştı.

Pakistan'da şimdiye kadar seçilerek göreve gelen sivil hiçbir başbakan, kanuni görev süresini tamamlayamadı. Güven oylamasıyla görevden alındığı takdirde İmran Han da bu siyasiler arasındaki yerini almış ve süresini tamamlayamamış olacak.

Han, 2018 yılının Ağustos ayından bu yana Pakistan Başbakanı olarak görev yapıyor.