Cezayir İslami Kurtuluş Cephesi’nin önde gelen üç lideri gözaltına alındı

Cezayir polisi, faaliyetleri yasaklı olan Cezayir İslami Kurtuluş Cephesi’nin (FIS) önde gelen üç liderini gözaltına aldı.

Cezayir İslami Kurtuluş Cephesi’nin önde gelen üç lideri gözaltına alındı

Cezayir polisi, faaliyetleri yasaklı olan Cezayir İslami Kurtuluş Cephesi’nin (FIS) önde gelen üç liderini, yetkililere saldırı içeren ve ülkedeki sosyal koşulları eleştiren bir video yayınlama gerekçesiyle gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İslam Vaaz ve Cihad Birliği'nin eski lideri Ali bin Hacer de bulunuyor.

Ali bin Hacer’in oğlu Abdusselam bin Hacer, Facebook hesabında yaptığı paylaşımda babasının başkentin güney banliyösündeki Merkezi Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’nde gözaltına alındığını bildirdi. Pazartesi günü oğullarından birinin Ali bin Hacer’i ziyaret etmeye çalıştığını ancak soruşturmanın devam ettiği bahanesiyle görüşmesinin engellendiğini söyledi.

Birkaç yıl önce Yeni Zelanda'dan dönen FIS'in önde gelen liderlerinden Ahmed ez-Zavi ve İslamcı aktivist Mebruk Saadi, Ali bin Hacer'le birlikte gözaltına alındı.

FIS üyelerinden edindiği bilgilere göre gözaltına alınmanın nedeni, Ali bin Hacer'in sosyal medya hesabında yayınladığı ve hükümete yönelik sert eleştiri içeren videodan kaynaklanıyor. Ali bin Hacer daha önce ‘FIS'in özgün kadroları’ adına bir bildiri okumuştu. Bildiride ülkedeki toplumsal durumun, “yanlış politikalar, yıkıcı bencillik ve sınırsız açgözlülük nedeniyle ülkenin yaşadığı keskin bölünme yoluyla trajedinin derinliğini ortaya koyduğu” ifade edildi. “Çaresizliğin genç beyinleri ülkeyi terk etmeye zorladığı” vurgulandı. Ayrıca, anayasal yaşamın baltalanmasına ve kaos labirentine girmenin kapısını açan boğucu siyasi kriz, özgürlüklere yönelik kısıtlamalar ve kurumları etkileyen istikrarsızlıktan bahsedildi.

Bildiride, cezaevinden çıktığı 2003 yılından bu yana sıkı güvenlik gözetimine tabi tutulan, camilerde namaz kılması, cenaze ve düğünlere katılması, başkentte ikamet ettiği beldenin idari sınırları dışına çıkması engellenen Cezayir İslami Kurtuluş Cephesi eski Başkan Yardımcısı Ali bin Hac hakkında ‘kısıtlamaların kaldırılması’ çağrısında bulunuldu.