Cemaat-i İslami, Bangladeş’te milyonluk miting düzenledi

Bangladeş’te diktatör Şeyh Hasina’nın devrilmesinin ardından, Cemaat-i İslami Partisi yüzbinlerce destekçisiyle başkentte gövde gösterisi yaptı. Parti, gelecek seçimler öncesi siyasi ağırlığını artırırken, Hasina sürgünde ve yargılanıyor.

Bangladeş’in en büyük İslami partisi olan Cemaat-i İslami’nin yüzbinlerce destekçisi, gelecek yıl yapılması beklenen seçimler öncesinde başkent Dakka’da geniş katılımlı bir miting düzenleyerek siyasi güçlerini sergiledi. Ülke, diktatör Şeyh Hasina’nın devrilmesinden sonra önemli bir dönemeçte bulunuyor.

Geçici hükümetin başında bulunan Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus, seçimlerin Nisan ayında yapılacağını duyurdu. Ancak Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ve müttefiklerinin yoğun talepleri üzerine seçimlerin Şubat ayında da düzenlenebileceği sinyalini verdi.

1971’deki bağımsızlık savaşında Pakistan’ın yanında yer almış olan Cemaat-i İslami, Cumartesi günü bir milyon kişiyi harekete geçireceğini duyurmuştu. 2009’dan itibaren iktidarda olan ve geçen yıl öğrenci hareketleriyle görevden alınarak Hindistan’a kaçan Hasina döneminde, Cemaat-i İslami’nin üst düzey liderleri 1971’deki insanlığa karşı suçlar gerekçesiyle idam edilerek şehit edilmiş veya hapse atılmıştı.

1971 yılının Mart ayı sonlarında Pakistan ordusu, bugünkü Bangladeş’in başkenti olan Dakka’da bağımsızlık yanlısı hareketi bastırmak amacıyla sert bir askeri operasyon başlatmıştı.

Cemaat-i İslami, Cumartesi günü Yunus hükümetine hitaben yedi maddelik bir talep listesi sundu. Talepler arasında özgür ve adil seçimler, toplu katliamların yargılanması, kapsamlı reformlar ve geçen yılki halk ayaklanmasına dair bir bildirgenin ilanı ve uygulanması yer alıyor. Ayrıca seçimlerde orantılı temsil sistemine geçilmesi talep ediliyor.

Parti destekçileri mitingden önce geceyi Dakka Üniversitesi kampüsünde geçirdi. Sabah saatlerinde ise, 16 Aralık 1971’de Pakistan ordusunun Hindistan ve Bangladeş’in ortak güçlerine teslim olduğu tarihî yer olan Suhrawardy Udyan Meydanı’na akın etmeye devam ettiler.

1971’den bu yana ilk kez Cemaat-i İslami’nin bu meydanda miting yapmasına izin verildi. 

Cemaat-i İslami’nin gelecek seçimlerde 300 parlamento koltuğu için yarışması bekleniyor. Parti, Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ve Hasina’nın eski partisi Avami Birliği’nin ardından ülkede üçüncü büyük siyasi güç olmayı hedefliyor. Bu amaçla diğer İslami gruplarla ittifak arayışlarını sürdürüyor.

Parti, Hasina karşıtı öğrenci hareketinin kurduğu ve anti-Hindistan söylemiyle öne çıkan Yeni Yurttaşlar Partisi ile de yakın ilişki içinde.

Muhammed Yunus liderliğindeki geçici hükümet, Avami Birliği’ni yasakladı ve Şeyh Hasina 5 Ağustos’tan bu yana Hindistan’da sürgünde. Hasina hakkında insanlığa karşı suç işlemekten dava açılmış durumda. Birleşmiş Milletler, Şubat ayında yaptığı açıklamada, geçen yıl Temmuz-Ağustos aylarında gerçekleşen ayaklanmalarda 1.400’e kadar kişinin ölmüş olabileceğini bildirdi.

Kaynak: Arabnews.com