"Camimizin onurunu korumak adına buradayız"

Fransa'da Danıştay, İçişleri Bakanlığı'nın El Faruk Camisi'nin açık kalmasına ilişkin itirazına yönelik kararı gelecek hafta verecek. El Faruk Camii'ni desteklemek amacıyla 100 kişilik cemaat dün Bordeaux’dan yola çıkarak Paris'e geldi.

"Camimizin onurunu korumak adına buradayız"

Fransa'da Danıştay El Faruk Camii'nin kapatılması kararının iptal edilmesine yönelik İçişleri Bakanlığı'nın itirazını değerlendirmek üzere bugün oturum düzenlendi.

Cami Derneği Pessac Müslümanlar Birliğinin avukatı Sefen Guez Guez yaptığı açıklamada, Danıştay'ın caminin açık kalıp kalmamasına ilişkin kararını gelecek hafta duyuracağını söyledi.

Karar tarihinin, Fransa'da 24 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna yakın olduğunun altını çizen Guez Guez, "İçişleri Bakanı'nın vermek istediği mesaj çok net: Müslümanların özelikle de ramazan ayında bir araya gelmesini engellemek adına her şeyi yapmak" dedi.

"Bu yasayla mağdur edildik"

Guez Guez dava dosyasında camiyi terörle bağdaştıracak hiçbir kanıt bulunmadığına dikkat çekerek Danıştay'ın olumlu bir karar vermesini umduklarını dile getirdi.

Pessac Müslümanlar Birliği Başkanı Abdourahman Ridouane de camilerinin "Fransa İslamından" bağımsız bir çizgisi olduğu için suçlandığına işaret ederek, ayrılıkçı yasa" olarak bilinen "Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler" yasasının yürürlüğe girmesinden bu yana Danıştay karşısına çıkan ilk cami olduklarını ve bu yasayla mağdur edildiklerini söyledi.

Ridouane, "Bugün ayrılıkçılık yasanın hak ve özgürlüklerimiz için gerçek bir tehdit oluşturduğunun kanıtını gördük." dedi.

Öte yandan, El Faruk Camii'ni desteklemek amacıyla iki otobüsle yaklaşık 100 kişilik cemaat dün teravih namazının ardından Bordeaux’dan yola çıkarak Paris'e geldi.

"Camimizin onurunu korumak adına buradayız"

Cemaatten yaklaşık 15 kişi Danıştay'ın duruşma salonuna alındı, diğerleri yağmurlu havada dışarda bekledi.

Bekleyen cemaat üyelerinden 20 yaşındaki Jaida Hamidi, çocukluğundan bu yana bu camide her pazar din dersi aldığını, ramazanda burada teravihe gittiğini belirterek camiye yönelik suçlamaların gerçeklikle örtüşmediğini ifade etti ve "Camimizin onurunu korumak adına buradayız." dedi.

6 aylığına kapatma kararı alınmıştı

Gironde Valiliği 14 Mart'ta "radikal İslam'ı" savunduğu ve "selefi" ideolojisini yaydığı gerekçesiyle Pessac'daki El Faruk Camii'ni 6 aylığına kapatma kararı almıştı.

Camide, Fransız yasalarına uyulmaması çağrısı yapıldığı, terör saldırılarının meşrulaştırıldığı, şehadetin teşvik edildiği vaazların verildiği ve İsrail'e karşı nefret içeren mesajların da paylaşıldığı iddia edilmişti.

Bunun üzerinde Pessac Müslümanlar Birliği, avukatı aracılığıyla camiyi kapatma kararına ilişkin Bordeaux İdari Mahkemesine itirazda bulunmuştu.

23 Mart’ta Bordeaux İdari Mahkemesi, Gironde Valiliğinin 14 Mart'ta aldığı camiyi 6 aylığına kapatma kararını iptal etmişti.

Ardından, İçişleri Bakanlığı mahkemenin kararına itiraz etmişti.

Fransa yönetimi, Ağustos 2021'de kabul ettiği "ayrılıkçılıkla mücadele" yasasıyla Müslümanların hayatına müdahale ettiği ve onları ötekileştirdiği gerekçesiyle insan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşlarınca eleştiriliyor.

Ülkede 2 Mart'ta yayımlanan bir raporda, Şubat 2018'den Ocak 2022'ye kadar 25 bine yakın cami, okul, dernek ve iş yerinin kontrol edildiği, aynı dönemde 20'den fazlası cami olmak üzere bu kuruluşların 718'inin kapatıldığı açıklanmıştı.