Çad’da Cumhurbaşkanlığı kompleksine saldırı: 19 Ölü

Çad’ın başkenti Encemine’de Cumhurbaşkanlığı Sarayının olduğu bölgede silah sesleri duyulurken, saray kaynakları yerleşkeye girmeye çalışan silahlı kişilerin etkisiz hale getirildiğini ve durumun kontrol altına alındığını bildirdi.

Çad’da Cumhurbaşkanlığı kompleksine saldırı: 19 Ölü

Çad'ın başkenti N'Djamena'da silahlı kişiler Çarşamba günü başkanlık kompleksine bir saldırı düzenledi. Çatışmada 18 saldırgan ve bir güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, birkaç kişi de yaralandı.

AFP muhabirleri, N’Djamena’daki olay yerinde silah sesleri duyduklarını ve sokakta tanklar gördüklerini bildirdi. Güvenlik kaynakları, silahlı kişilerin kompleksi basmaya çalıştığını belirtti.

Hükümet, saldırıyı düzenleyen 24 kişilik grubun 18 üyesinin öldüğünü ve toplamda 19 kişinin çatışmalarda hayatını kaybettiğini söyledi.

Hükümet sözcüsü ve Dışişleri Bakanı Abderaman Koulamallah AFP’ye yaptığı açıklamada, “Saldırganlardan 18 kişi öldü ve altı kişi yaralandı. Biz ise bir kayıp verdik ve üç yaralımız var, biri ağır.” dedi.

Koulamallah, olaydan birkaç saat sonra Facebook’ta askerlerle çevrili bir video yayınladı ve “Durum tamamen kontrol altında... istikrarsızlık girişimi bastırıldı.” açıklamasında bulundu.

Güvenlik kaynakları, Çarşamba akşamı saat 19:45 sularında (GMT 18:45) silahlı bir komandonun başkanlık konutunda ateş açtığını, ancak başkanlık muhafızları tarafından etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Olay yerine çıkan tüm yollar kapatıldı ve AFP muhabiri sokaklarda tankların olduğunu aktardı. Şehir merkezinden arabalar ve motosikletlerle kaçan sivillerin yanı sıra, silahlı polisler de bölgenin çeşitli noktalarında görüldü.

Silah sesleri, Çad'ın tartışmalı genel seçimleri gerçekleştirmesinden sadece iki hafta sonra patlak verdi. Hükümet bu seçimleri askeri yönetimi sonlandırmaya yönelik önemli bir adım olarak nitelendirse de düşük katılım ve muhalefetin hile iddialarıyla gölgelenmişti.

Çarşamba günü erken saatlerde Çin Dışişleri Bakanı Wang Li, Başkan Mahamat Idriss Deby Itno ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya geldi.

Eski bir Fransız kolonisi olan Çad, Sahel olarak bilinen bölgede Fransa’nın son askeri üslerine ev sahipliği yapıyordu. Ancak Kasım ayı sonunda Paris ile yapılan savunma ve güvenlik anlaşmalarının “geçersiz” olduğunu ilan ederek sona erdirdi.

Yaklaşık bin Fransız askeri personel bu ülkede konuşlandırılmıştı ve şu anda geri çekilme sürecindeler. Fransa, daha önce Mali, Burkina Faso ve Nijer gibi üç Sahel ülkesinden çıkarılmıştı. Senegal ve Fildişi Sahili de Fransa'dan askeri üslerini boşaltmasını istedi.

Deby, 2021 yılında babasının ölümünden sonra iktidarı ele geçirdi. Babası, ülkeyi otuz yıl boyunca demir bir yumrukla yönetmişti. Muhalefet, hükümetini otoriter ve baskıcı olarak nitelendiriyor.

Çöl ülkesi olan Çad, petrol üreticisi olmasına rağmen Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi’nde (HDI) sondan dördüncü sırada yer alıyor.

Deby, iktidarını sağlamlaştırmak için annesinin etnik grubu olan Zaghawalar ve Goranlar tarafından geleneksel olarak domine edilen orduyu yeniden düzenledi. Diplomatik cephede ise Rusya ve Macaristan ile yeni stratejik ortaklıklar arayışına girdi.