'ABD, Ortadoğu’ya 120 bin asker göndermeyi planlıyor'

ABD’nin Ortadoğu’da 120 bin askerin konuşlandırılmasını öngören bir plan da dahil olmak üzere birkaç askeri plan üzerinde yoğunlaştığı öne sürüldü.

'ABD, Ortadoğu’ya 120 bin asker göndermeyi planlıyor'

ABD merkezli New York Times gazetesi, dün yayınladığı haberde, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'ın Trump yönetimine, İran’ın ABD güçlerine saldırması veya nükleer programını hızlandırması senaryolarına karşın Ortadoğu’da 120 bin Amerikan askerinin konuşlandırılmasını öngören gelişmiş bir askeri plan sunduğunu aktardı.

Gazetenin ABD yönetiminden adı açıklanmayan bir kaynaktan aktardığı bilgilere göre Savunma Bakan Vekili Shanahan, söz konusu planı Perşembe günü Başkan Trump'ın kıdemli güvenlik yardımcıları toplantısında sundu.

ABD Başkanı Trump, Tahran'ı daha geniş kapsamlı bir nükleer silah kontrol anlaşması imzalamaya zorlamak için çalıştığını söylüyor. Washington, ABD’li yetkililerin, İran’ın Amerikan güçlerine yönelik tehdit oluşturduğunu belirtmelerinin ardından bölgeye B-52 fırlatma rampaları ve bombardıman uçakları yüklü bir gemi gönderdi.

Buna karşın ABD’nin ‘psikolojik savaş’ yürüttüğünü söyleyen İran, ABD’nin durumdan ‘istifade’ ederek, bölgedeki askeri varlığını artırmaya çalışmakla suçladı. Tahran, Washington’ın petrol ihracatını tamamen sıfırlamasına izin vermeyeceğinin altını çizdi.

New York Times, Perşembe günü düzenlenen toplantıya katılanlar arasında Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, CIA Başkanı Gina Haspel ve ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats’un olduğunu ekledi.

Ajanslar