BM'den Sudan'da "çatışmalara son verin" çağrısı

Birleşmiş Milletler'in (BM) Sudan'daki Entegre Geçiş Yardım Misyonundan (UNITAMS) yapılan açıklamada, "Misyon, Güney ve Batı Kurdufan eyaletlerinde nüfuslu bölgelerde son zamanlarda artan şiddet olaylarından paniğe kapılmıştır." denildi.

BM'den Sudan'da "çatışmalara son verin" çağrısı

Açıklamada, Batı Kurdufan eyaletinin merkezi Fula kentinde 16 Ağustos'tan bu yana ordu ile HDK arasındaki çatışmaların şiddetlendiği belirtildi.

Açıklamada, "Çatışmalardan etkilenen halkın acısını hafifletmek için tüm askeri eylemler ve seferberlik derhal durdurulmalıdır." ifadesine yer verilen açıklamada, çatışan taraflara ihtilaflarını çözmek için diyaloğa geri dönme çağrısı yapıldı.

Sudan'ın başkenti Hartum'daki bazı mahalleler ile ülkenin güneyinde bulunan Ubeyd ve batısındaki Nyala şehirlerinde ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar devam ediyor.

5. ayına giren ve Hartum ve çevresiyle özellikle batıdaki kentlerde hala süren şiddetli çatışmalarda çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler, Sudan'daki çatışmalar nedeniyle 4,3 milyondan fazla kişinin yerinden olduğunu bildirdi.

HDK'nin, başkent Hartum'da ordunun kontrolünde bulunan Zırhlı Birlikler karargahına top atışlarıyla saldırdığını, ordunun saldırıyı püskürtmek için savaş uçaklarını kullandığı, Hartum'un Nuzha, Uşera, Cebra ve Lamab mahallelerinde çatışmaların yaşandığı belirtildi.

Başkentin batısındaki Umdurman kenti de şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Hartum'a bağlı el-Kadaru Kampı yakınlarındaki Bahri kentinin mahalleleri ise üst üste iki gündür HDK'nin yoğun bombardımanı altında.

Ülkenin güneyindeki Kuzey Kurdufan eyaletinin merkezi Ubeyd şehrinde de iki taraf arasında çatışmalar çıktı.

Batıdaki Güney Darfur eyaletinin Nyala şehrindeki çatışmalar yüzünden ailelerin göçü sürüyor.