BM raporu: Fransa, Mali'de 3 Ocak'ta düzenlenen hava saldırısında 19 sivili katletti

Fransız Barkhane operasyonu kapsamında Mali'de 3 Ocak 2021'de düzenlenen hava saldırısında 19 sivilin katlettiği kesinleşti.

BM raporu: Fransa, Mali'de 3 Ocak'ta düzenlenen hava saldırısında 19 sivili katletti

Fransız basınında çıkan haberlere göre, Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu İstikrar Misyonu (MINUSMA) bünyesinde Mali'de sivillerin öldüğü iddia edilen saldırıya ilişkin soruşturma heyeti raporu tamamladı.

Birlşemiş Milletler (BM) raporunda, Barkhane operasyonu kapsamında Bounti'ye düzenlenen hava saldırısında 19 sivilin katledildiği ortaya çıktı.

Toplam ölü sayısı 22

Raporda, saldırının düzenlediği bölgede düğün merasimi için yaklaşık 100 kişinin toplandığına işaret edilerek, bunlar arasında El Kaide'ye bağlı bir gruba üye olduğu tahmin edilen 3 silahlı kişinin de bulunduğu ve toplam katledilen sayısının 22 olduğu açıklandı.

Fransa, 3 Ocak'ta istihbarat üzerine silahlı militanlara karşı bir hava operasyonu düzenlediklerini belirtmiş, bir düğünün hedef alındığı yönündeki iddiaları reddetmişti.

Fransa, 2013 başında Mali'deki "Serval" isimli askeri harekatın ardından 1 Ağustos 2014'te "Barkhane" operasyonunu başlatmıştı. Günlük maliyeti 1 milyon avro olan Barkhane operasyonunda Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer'den toplam 5 bin 100 asker görev yapıyor.

AA