BM: Myanmar'da 2 milyondan fazla kişi yerlerinden edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Myanmar'da çatışmaların yayılmasından derin endişe duyduklarını belirterek, "Myanmar'da halihazırda 2 milyondan fazla kişi yerlerinden edildi" açıklamasını yaptı.

BM: Myanmar'da 2 milyondan fazla kişi yerlerinden edildi

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, "Guterres, Myanmar'daki çatışmalarda tüm tarafları uluslararası hukuka uymaya ve sivilleri korumak için ellerinden geleni yapmaya çağırıyor." dedi.

Dujarric, Guterres'in Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN), bölgesel ve uluslararası ortaklarla Myanmar'daki şiddete son vermek için çalışmaya kararlı olduğunu kaydetti.

Myanmar'da 2 milyondan fazla kişinin yerlerinden edildiğini belirten Dujarric,  bölgede insani yardıma ulaşımın engellenmemesi gerektiğini kaydetti.

Myanmar'da "Üç Kardeşler İttifakı" adı altında bir araya gelen Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu, Budist Arakan Ordusu ve Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu'ndan silahlı gruplar, 27 Ekim'de Çin sınırına yakın kuzeydeki Shan eyaletinden Myanmar ordusuna silahlı saldırı başlattı.

"Operasyon 1027" adı verilen koordineli saldırılarda, silahlı gruplar, Shan'da çok sayıda kasaba ve yerleşim yeriyle 100'den fazla askeri nokta ve karakolu ele geçirdi.

Arakan Ordusu, Arakan eyaletindeki silahlı saldırılarda 24 askerin öldürüldüğünü, bazı kasaba ve askeri noktaların ele geçirildiğini ve 28 polisin ise teslim olduğunu bildirdi.