BM Libya Özel Temsilcisi Bathiliy'den 'yapıcı diyalog' çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM), Libya Özel Temsilcisi Abdullah Bathiliy aracılığıyla, Libya’da ‘yapıcı diyalog’ yoluyla ülkeyi seçimlere götürecek ‘birleşik bir hükümet’ kurma anlaşması da dahil kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşılması gerektiğini vurguladı.

BM Libya Özel Temsilcisi Bathiliy'den 'yapıcı diyalog' çağrısı

Aynı zamanda BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Başkanı olan Bathiliy, çarşamba akşamı Aziziye şehrine yaptığı ziyaretin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Birleşmiş Milletler, Libyalı liderlerin ve her düzeydeki etkili ulusal kurumların yapıcı diyalog yoluyla çalışmalarını desteklemeye her zaman hazırdır. Ülkeyi seçimlere götürecek birleşik bir hükümet kurmayı kabul etmek de dahil olmak üzere kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşılmalı. Libya’nın ayrıca bir güvenlik kurumuna ve birleşik bir orduya ihtiyacı var.

Bathiliy, Aziziye ve Varşavana’daki yetkililere değinerek, “Orada herkes, kendi bölgelerinin sürekli ötekileştirilmesi ve dışlanmasından memnuniyetsizlik duyuyor. Ulusal zenginliğin adil dağılımı, kapsamlı ve gerçek ulusal uzlaşma, siyasi süreç ve karar alma süreçlerine katılımı talep ediyor” dedi.

Ulusal uzlaşmanın aktif hale getirildiği takdirde Libya’yı bir “ekonomik merkez” haline getireceğini vurgulayan Bathiliy, “UNSMIL, Libya krizini çözmek için çalışıyor ve herhangi bir tarafı tutmuyor” diye konuştu.

Kurumların bölünmesinin vatandaşları doğrudan etkileyeceğine dikkat çeken Bathiliy, “Libyalı liderlerin bir araya gelerek birleşik bir hükümet kurma ve genel seçimlere gitme zamanı geldi” dedi.

Bathiliy, Aziziye ziyareti sırasında aralarında hukuk profesörü ve Libya Anayasal Meclisi üyesi Daw el-Mansuri’nin de bulunduğu çeşitli siyasi kesimleri dinledi.

Mansuri, Libya’da tanık olunan tüm siyasi anlaşmaların başarısız olduğunu öne sürerken gerekçesini ise anlaşmaların ‘yasadışı temellere dayandırılmasına’ bağladı.

Anayasal Meclisi’n yaklaşık 6 yıl önce anayasa taslağını tamamladığını hatırlatan Mansuri, “Libya halkının kaderini kendi ellerine alabilmesi için referandum yasası çıkana kadar 30 yıl daha mı beklemeliyiz?” dedi. (Şarku'l Avsat)