BM, Afganistan’daki deprem için uluslararası yardım çağrısı yaptı
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Babar Baloch, Afganistan’da meydana gelen ve 1000’den fazla kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından, ülkenin insani müdahale kapasitesinin tamamen tükendiğini belirterek küresel yardım çağrısında bulundu.

Cenevre'de düzenlenen BM’nin haftalık basın toplantısında konuşan Baloch, 31 Ağustos’ta yaşanan depremin ardından BMMYK'nin etkilenen bölgelere yönelik yardım çalışmalarını başlattığını ifade etti.
Bazı köylerin tamamen yerle bir olduğunu belirten Baloch, ülkenin doğu kesiminin depremden en ağır şekilde etkilenen bölge olduğunu söyledi.
Depremin ardından hayatta kalanların geceyi açıkta geçirmek zorunda kaldığını vurgulayan Baloch, yolların büyük oranda kapandığını ya da yıkıldığını ve birçok kişinin hâlâ enkaz altında olabileceğinden endişe edildiğini dile getirdi. Can kaybının artabileceği uyarısında da bulundu.
Baloch, altyapı eksikliği nedeniyle kurtarma çalışmalarının sekteye uğradığını ve sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığını belirtti.
Afgan halkının bir yandan yakınlarının yasını tutarken diğer yandan temel ihtiyaçlara erişimde ciddi zorluk yaşadığını belirten Baloch, insani yardım stoklarının tükenme noktasına geldiğini vurguladı.
Baloch, "Daha fazla trajedi yaşanmaması için Afganistan halkına acilen destek sağlanmalı. Bu doğrultuda uluslararası topluma bir kez daha yardım çağrısında bulunuyoruz." dedi.