Putin'den Biden'a: Neden yalan bilgi verdiğini anlamadım

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna gündemli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Kremlin'den yapılan açıklamada, "Putin Biden’a, Ukrayna’yı işgal konusunda bile bile neden önceden yalan bilgi verdiğini anlamadığını söyledi." denildi.

Putin'den Biden'a: Neden yalan bilgi verdiğini anlamadım

Dün akşam saatlerinde ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bugün telefon görüşmesi gerçekleştirileceği açıklanmıştı. Beklenen görüşme bugün gerçekleşti. 

İki liderin Ukrayna gündemine ilişkin telefon görüşmesi 1 saat sürdü.

"Rusya'nın itibarı azalır"

Beyaz Saray'dan kritik görüşmeye ilişkin açıklama geldi:

Açıklamada, Joe Biden, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya'nın Ukrayna sınırlarında artan askeri yığınağı hakkında görüştü. Başkan Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmesi halinde, ABD'nin Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte kararlı bir şekilde yanıt vereceği ve Rusya'ya hızlı ve ciddi maliyetler getireceğini açıkça ifade etti." denildi.

Biden, "Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmesinin insani acılara yol açacağını ve Rusya'nın itibarını azaltacağını yineledi." denilen açıklamada, ayrıca şu ifadeler yer verildi, "Başkan Biden, Başkan Putin'e, ABD'nin Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla tam koordinasyon içinde diplomasiye girişmeye hazır olmasına rağmen, diğer senaryolara da eşit derecede hazır olduğumuzu iletti." 

Kremlin'den açıklama

Kremlin, Joe Biden-Vladimir Putin görüşmesine ilişkin açıklama yaptı:

"Putin Biden’a, Ukrayna’yı işgal konusunda bile bile neden önceden yalan bilgi verdiğini anlamadığını söyledi."

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Görüşme bir saatten biraz fazla sürdü. Bugünkü görüşme, ABD’li yetkililerin Rusya’nın Ukrayna’ya kaçınılmaz saldırısı iddiasıyla ilgili eşi görülmemiş histeriyi tırmandırdığı bir dönemde geçti. Bunu herkes biliyor" ifadelerini kullandı.

Görüşmenin, Rusya’nın Ukrayna’ya ‘saldırma’ olasılığını gerekçe göstererek ABD tarafının talep ettiğini söyleyen Uşakov, sözlerini şöyle sürdürdü: Saldırı konusu etrafındaki gerilim koordineli biçimde tırmandırılıyor ve histeri hat safhaya ulaştı. Amerikalılar Rusya’nın saldırı planladığı iddiası etrafında histeriyi yapay olarak şişiriyor, saldırı tarihini veriyor, buna paralel olarak müttefikler Ukrayna’nın askeri kaslarını pompalıyorlar. Saldırı iddialarına eş zamanlı olarak Ukrayna ordusunun olası kışkırtıcı eylemleri için koşullar oluşturuluyor. Biz bu durumu böyle değerlendiriyoruz” diye kaydetti.

"Rusya'nın diplomasi mi güç kullanımını mı seçeceği hala belirsiz"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Yetkilisi, Biden Putin görüşmesine ilişkin değerlendirme yaptı:

"Görüşme profesyoneldi ve inamiklerde değişiklik yok. Rusya'nın diplomasi mi güç kullanımını mı seçeceği hala belirsiz. Onları caydırmaya devam edeceğiz. 3 bin asker Polonya'ya doğru yolda.

İki Başkan, heyetlerin önümüzdeki günlerde angaje olmaya devam etmesi konusunda anlaştı. Tabii bu süreçte Rusya her halükarda askeri harekata devam edebilir. Gerçekten de bu belirgin bir olasılık, eğer öyleyse, Ukrayna'ya, Avrupa güvenliğine zararı olacak."

Bir çok ülke vatandaşlarına seyahet ve acil dönüş uyarısıda bulundu

ABD, Ukrayna'daki zorunlu olmayan diplomatik personelin ülkeyi terk etmesi talimatını vermiş, ayrıca ülkedeki 160 askerini de geri çekme kararı almıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığının açıklamasında da, Ukrayna'ya seyahat tavsiyesinin güncellediği belirtilerek, "Şu anda Ukrayna'da bulunan İngiliz vatandaşları da ticari araçlar halen varken ayrılmalı." denildi. 

Açıklamada, Rus kuvvetlerinin Ukrayna sınırlarına yığılmasının askeri harekat tehdidini artırdığı ve bu nedenle fazla büyükelçilik personelini geri çekme kararı alındığı ifade edildi.

Danimarka Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Danimarkalılara 48 saat içinde Ukrayna'yı terk etmeleri tavsiye edilirken, Norveç Dışişleri Bakanlığı da Ukrayna ve Rusya sınırındaki ciddi ve öngörülemeyen güvenlik durumu nedeniyle vatandaşlarının Ukrayna'yı terk etmelerini istedi.

Ayrıca, Türkiye, Hollanda, Güney Kore, Irak, Suudi Arabistan, Japonya ve Ürdün'de vatandaşlarına seyahat ile ilgil uyarıda bulunurken, Ukrayna'daki vatandaşlarına geri dönme çağrısında bulundu.