'Beş ülkeden oluşan yeni bir İslam Zirvesi düzenleyeceğiz'

Malezya Başbakanı Mahatir Muhammed, Malezya, Katar, Endonezya, Türkiye ve Pakistan'dan oluşacak yeni bir İslam Zirvesi düzenleyeceklerini açıkladı.

'Beş ülkeden oluşan yeni bir İslam Zirvesi düzenleyeceğiz'

Malezya Başbakanı Mahatir Muhammed yakın bir zamanda küçük çaplı bir İslam zirvesi düzenleneceğini açıkladı. Muhammed bu zirvede sadece beş ülkenin temsil edileceğini bunların da Malezya, Katar, Endonezya, Türkiye ve Pakistan olacağını söyledi. Yapılan açıklamaya göre zirve ilk toplantısını da 19 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirecek.

Mahatir Muhammed düzenlediği basın açıklamasında söz konusu beş ülkenin değişik alanlarda geniş çaplı bir İslamî yardımlaşmanın başlangıcı için bir çekirdek oluşturacağını belirterek yardımlaşma alanlarının egemenliğin, kültürel değerlerin, özgürlüğün ve adaletin korunmasının yanı sıra teknolojik işbirliğini kapsayacağını dile getirdi.

Mahatir Muhammed, El-Cezire'nin bir sorusuna verdiği cevapta da gelecek Kuala Lumpur Zirvesi'nin, İşgalci İsrail'in Filistin halkına yönelik kesintisiz saldırılarının önüne geçme konusunda yeterlilik gösterilememesi dâhil İslam dünyasının karşı karşıya olduğu sorunlarla ilgili bir strateji geliştirme konusu üzerinde duracağını belirtti.

Mahatir Muhammed geçtiğimiz Temmuz ayının sonunda yaptığı bir açıklamada Malezya, Türkiye ve Pakistan arasında işbirliği ile İslam medeniyetinin yeniden diriltilmesinin mümkün olduğunu dile getirmişti.

Ankara'yı ziyareti esnasında da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyib Erdoğan'la yaptığı basın toplantısında; "Akıllarımızı ve güçlerimizi birleştirerek bir zamanlar var olan büyük İslam medeniyetini yeniden diriltebiliriz. Bu Malezya ve Türkiye'nin ortak çalışmasıyla ve aynı zamanda Pakistan'la işbirliği yapılmasıyla mümkündür" demişti.

Filistin Enformasyon Merkezi