Baskı ve gözaltı ortamında Tunus cumhurbaşkanılığı seçimleri

Görevdeki Kais Said, tutuklama ve baskı politikaları sayesinde sadece iki muhalif adayın yer aldığı bugün yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir dönem daha kazanmaya hazır görünüyor.

Baskı ve gözaltı ortamında Tunus cumhurbaşkanılığı seçimleri

Tunus’ta bugün yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, iktidardaki Kays Said'e karşı gerçek bir muhalefet yok. Said'in, aralarında önemli bir adayın da bulunduğu en önemli eleştirmenlerinin hapiste olması nedeniyle seçimi kazanması bekleniyor.

Said'in kapsamlı bir iktidarı ele geçirmesinden üç yıl sonra, seçim Tunus'un demokrasi deneyinde bir kapanış bölümü olarak görülüyor .

Kuzey Afrika ülkesi, on yıldan fazla bir süredir diktatörlüğe karşı Arap Baharı ayaklanmalarının doğum yeri olmakla övünüyordu.

Oy verme istasyonları sabah 8:00'de (0700 GMT) açılıyor ve akşam 6:00'da (1700 GMT) kapanıyor. Seçim kurulu ISIE'ye göre ön sonuçlar en geç Çarşamba günü açıklanacak ancak daha erken de öğrenilebilir.

Seçim gününe kadar hiçbir miting veya kamuoyu tartışması yapılmadı ve şehir sokaklarındaki kampanya posterlerinin neredeyse tamamı Said'e aitti.

Ekonomik krizin pençesindeki bir ülkede değişime dair pek fazla umut olmaması nedeniyle, seçmenlerin büyük çoğunluğunda teslimiyet havası hakim.

Tunus'ta AFP'ye konuşan ve tutuklanma korkusuyla yalnızca adını veren 22 yaşındaki Muhammed, "Bizim siyasetle hiçbir işimiz yok" dedi.

Ne kendisinin ne de arkadaşlarının oy kullanmayı planlamadıklarını, çünkü bunun "yararsız" olduğuna inandıklarını söyledi.

Şu anda 66 yaşında olan Said, 2019'da iktidara geldikten sonra, anayasayı yeniden yazarak kapsamlı bir güç ele geçirme girişimine öncülük etti.

Muhaliflere yönelik baskı giderek arttı ve Said'i siyasi yelpazenin her kesiminden eleştirenlerin birçoğu hapse atıldı. Bu durum hem ülke içinde hem de dışında eleştirilere yol açtı.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, Tunus'ta "170'ten fazla kişinin siyasi gerekçelerle veya temel haklarını kullandıkları için tutuklu bulunduğunu" söyledi.

Hapisteki muhalif isimler arasında , devrimden sonra siyasi hayata yön veren İslami görüşlü muhalefet partisi Ennahda'nın lideri Raşid Gannuşi de yer alıyor.

Gözaltına alınanlar arasında, 2011'de devrilen rejimi geri getirmekle suçlanan Özgür Desturyan Partisi'nin lideri Abir Musa da bulunuyor.

Uluslararası Kriz Grubu adlı düşünce kuruluşu Cuma günü yaptığı açıklamada, "Başkanın milliyetçi söylemi ve ekonomik sıkıntıları, sıradan vatandaşların seçimler konusunda hissedebileceği her türlü coşkuyu aşındırdı" dedi.

"Birçok kişi, Said'e yeni bir görev verilmesinin ülkenin sosyo-ekonomik sıkıntılarını daha da derinleştireceğinden ve rejimin otoriter gidişatını hızlandıracağından endişe ediyor." denildi.

ISIE'nin 14 adayın seçimlere katılmasını, yetersiz destek ve diğer teknik hususlar gerekçesiyle engellemesinin ardından seçmenlere neredeyse hiçbir alternatif sunulmuyor.

Başkentte cuma günü yüzlerce kişi protesto gösterisi düzenledi. Göstericiler, Said'i "yasayı manipüle eden bir Firavun" olarak nitelendiren pankartlar taşıyarak, yoğun polis denetimindeki Habib Burgiba Caddesi'nde yürüdü.

Pazar günü kendisine karşı çıkanlar arasında, Said'in 2021'de gerçekleştirdiği iktidar ele geçirme girişiminin destekçisi olan eski milletvekili Zouhair Maghzaoui ve geçen ay ISIE tarafından teklifi onaylandığından beri hapiste olan az tanınan bir iş adamı olan Ayachi Zammel yer alıyor.

Zammel, seçimlere katılabilmek için destek imzalarını taklit ettiği iddiasıyla 14 yıldan fazla hapis cezasıyla karşı karşıya.

Said, perşembe günü yaptığı konuşmada, "oylamaya büyük bir katılım" çağrısında bulunarak, "yeniden yapılanma" döneminin başlamasını istedi.

Kaynak: AFP