Bangladeş'te ABD vatandaşı İslam düşmanı ateist yazar Roy'u öldürmekle suçlanan 5 kişi idama mahkum edildi

ABD'de yaşayan ve Amerikan vatandaşı olan İslam düşmanı ateist yazar Avijit Roy, eşiyle birlikte bir kitap fuarına katılmak için gittiği Bangladeş'te uğradığı satırlı saldırıda öldürülmüştü.

Bangladeş'te ABD vatandaşı İslam düşmanı ateist yazar Roy'u öldürmekle suçlanan 5 kişi idama mahkum edildi

Bangladeş'te Terörle Mücadele Özel Mahkemesi, Bangladeş asıllı ABD vatandaşı İslam düşmanı ateist blog yazarı Avijit Roy'u 2015'te palalarla öldüren 5 kişiyi idam cezasına mahkum etti

Kamu Savcısı Gulam Server Han yaptığı açıklamada, sanıkların ülkede çok sayıda aktivist ve yazarın öldürülmesinden sorumlu olan El Kaide esinlenerek kurulan "Ensaralllah Bangla Takımı" adlı hareketin üyesi olduğunu iddia etti.

Hareketin lideri olduğu belirlenen firari eski Binbaşı Seyit Ziya'ül Hak ile hareketin üyesi Ebu Sıddık Sohel, Mozammel Hossain, Arafat Rahman ve Akram Hossain, gıyaplarında idama mahkum edildiklerini savcı açıkladı.

Aynı eylemde yer aldığı iddaıyla Şafiur Rahman Farabi, Mart 2015'te tutuklandıktan sonra ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

ABD vatandaşı ateist yazar Roy'un öldürülmesi

Şubat 2015'te yaşadığı ABD'den eşiyle birlikte geldiği başkent Dakka'daki kitap fuarından  dönerken palalı bir grubun saldırısına uğramıştı.

Saldırı sonrası Roy olay yerinde ölürken, eşi Rafida Ahmed başından yaralanmış ve bir parmağı kesilmişti.

Roy İslam dinine ve dinlere karşı ateizmi savunucu yönde kitaplar yazıyordu. Aynı zamanda eşcinselliğin serbest bırakılması İslam ülkelerinde laik sistemlerin kurulması yönünde militanca mücadele veriyordu.

Roy'un öldürülmesinin ardından onun kitaplarını yayımlayan yayınevi sahipleri Faysal Abidin Dipan ve Ahmed Raşid Tutul da Ekim 2015'te benzer saldırılara maruz kalmıştı.

Dipan evinde uğradığı bıçaklı saldırıda ölürken, Tutul yaralanmıştı.

Ajanslar