Afganistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Muhakkik, halkının İstanbul Konferansı'ndan barış beklediğini söyledi

Eşref Gani'nin Güvenlik ve Siyasi İşler Danışmanı ve Vahdet-i İslami Mardumi Afganistan Partisi Lideri Muhammad Muhakkik, "Afganistan halkı, gelecek ay yapılması planlanan İstanbul Konferansı'nın barış ile sonuçlanmasını bekliyor." dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Muhakkik, halkının İstanbul Konferansı'ndan barış beklediğini söyledi

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin Güvenlik ve Siyasi İşler Danışmanı ve Vahdet-i İslami Mardumi Afganistan Partisi Lideri Muhammad Muhakkik, "Afganistan halkı, gelecek ay yapılması planlanan İstanbul Konferansı'nın barış ile sonuçlanmasını bekliyor." dedi.

Muhakkik yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Afganistan barış konferansına ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'nin, her zaman Afgan halkının yanında olduğunu ifade eden Muhakkik, "Türkiye daha önce Afganistan'da istikrarın sağlanması için büyük çabalar gösterdi. O çabalardan biri de Pakistan-Afganistan ve Türkiye üçlü zirvesidir." dedi.

Muhakkik, Türkiye'nin daha önce de Afganistan'da barışın tesisi için çok önemli rol oynadığını kaydetti.

Türkiye'nin NATO bünyesinde Afganistan'da istikrarın sağlanması ve ülkenin yeniden imarı için de önemli işleri hayata geçirdiğini dile getiren Muhakkik, Türkiye'nin Afganistan'da yaptığı faaliyetlerin içten ve samimi olduğunu söyledi.

Afganistan halkı İstanbul Konferansı'ndan barış bekliyor

Muhakkik, "Afganistan halkı, gelecek ay yapılması planlanan İstanbul Konferansı'nın barışla sonuçlanmasını bekliyor." dedi.

İstanbul Konferansı'nda çok önemli konuların ele alınacağına dikkati çeken Muhakkik, çözümün de kolay olmayacağını vurguladı.

Muhakkik, "Afganistan halkı Türkiye'nin barış çabalarına karşı iyi niyetlidir. Türkiye'nin, Afganistan için barış konferansına ev sahipliği yapmasından çok memnunuz. Türkiye, barış görüşmelerinin kısa zamanda sonuçlanmasında etkili olabilir." diye konuştu.

Afganistan'da yaklaşık 42 yıldır iç karışıklığın devam ettiğini hatırlatan Muhakkik, ülkede halen genel durumun iyi olmadığını ve böyle bir dönemde Taliban ile bir anlaşmaya varmanın çok da kolay olmayacağını bildirdi.

Muhakkik, Afganistan hükümeti ve Taliban'ın kendi içerisinde görüş ayrılıkları bulunduğunu belirterek iki tarafın zıt görüşlü olmasının barış sürecini zorlaştırdığını ifade etti.

"Artık orta yol bulunması lazım"

Tarafların farklı istekleri olduğunu hatırlatan Muhakkik, sözlerine şöyle devam etti:

"Taliban ve Afganistan hükümeti birbirlerinden farklı istek ve beklentiler içerisinde. ABD ise bu ikisinin isteği dışında ayrı bir tasarı sunmuş durumda, yani artık orta yol bulunması lazım. Türkiye ile Afganistan arasındaki ilişkiler dostane ve samimidir ve bir de Türkiye hükümetinin Afganistan'daki bazı siyasi liderlerle arası iyidir. Böylece Türkiye, Afganistan ile Taliban arasında ara buluculuk yapma konusunda etkili olabilir. Ayrıca Türkiye Müslüman bir ülkedir, böyle konferanslar zaten böyle bir ülkede olmalı."

AA