Bangladeş diktatörü Hasina'nın başyargıcı istifa etti

Baş Yargıç Obaidul Hassan, Nobel ödüllü Muhammed Yunus liderliğindeki Bangladeş'in yeni geçici hükümetinin yemin etmesinden iki gün sonra Cumartesi günü istifa etti. İstifa, Yüksek Mahkeme binasında protestocuların üst düzey yargıçların istifa etmesini istemesiyle yeni protestoların patlak vermesinin ardından geldi.

Bangladeş diktatörü Hasina'nın başyargıcı istifa etti

Bangladeş Baş Yargıcı Obaidul Hasan, bir grup öğrenci ve diğer göstericilerin yeni protestoları sonra istifa etti. Muhammed Yunus liderliğindeki ülkenin geçici hükümeti, Diktatör Şeyh Hasina’ın istifa edip Hindistan’a kaçmasına neden olan kitlesel ayaklanmanın ardından günler sonra göreve başladı.

Geçici hükümetin hukuk, adalet ve parlamento işleri danışmanı Asif Nazrul, Facebook'ta paylaştığı video mesajında, ofisinin istifa mektubunu aldığını ve ileri prosedürler için mektubun ülkenin önde gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabeddin'e iletileceğini söyledi.

Yüksek Mahkeme'deki beş üst düzey yargıç da yeni hükümetin yargıyı yeniden düzenleme girişimi kapsamında cumartesi günü istifa etti. 

Cumartesi sabahı başyargıcın ülkenin Yüksek Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme yargıçlarını yeni hükümet altında yargının işleyişini görüşmek üzere bir toplantıya çağırmasının ardından gerginlikler arttı. Protestocular mahkeme binasını doldurdu ve başyargıcın ve üst mahkemenin diğer yargıçlarının istifa etmesini talep etti. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda danışman olarak atanan önemli öğrenci liderlerinden Asif Mahmud, sabah saatlerinde Facebook'ta yaptığı paylaşımda, destekçilerini koşulsuz istifa çağrısı yapmak üzere adliye binasında toplanmaya çağırdı. 

Öğrenciler, yargının siyasetçilerin ve diğer otoritelerin etkisi altında kalmadan çalışması gerektiğini söylüyor. 

"Hepimiz bu yargıçların sadece önceki hükümeti kayırmadığına inanıyoruz, aynı zamanda o partinin cebinde olduklarına da inanıyoruz. Bu yüzden yargıda yozlaşmış yargıçlar istemiyoruz," dedi 26 yaşındaki yönetim ve İngiliz edebiyatı öğrencisi Tahsim Uzzaman. "Tamamen yeni bir sistem istiyoruz - hareketin tüm amacı ayrımcılık olmaması ve yolsuzluk hala devam ediyorsa bu mümkün değil."

Perşembe günü Yunus yemin etti ve geçici Kabinesine çoğunlukla sivil toplumdan seçilen ve başkanın Parlamentoyu feshetmesinin ardından iki öğrenci protesto liderini de içeren 16 üye daha dahil edildi. Yeni Kabine üyeleri, bu haftanın başlarında öğrenci liderleri, sivil toplum temsilcileri ve ordu arasında yapılan görüşmelerin ardından seçildi.