Avrupa Parlamentosu'nun solcu üyeleri Filistin'deki gazetecileri Sakharov Ödülü'ne aday gösterdi

AP'nin her yıl insan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında verdiği Sakharov Ödülü'ne bu yıl aday gösterilenler arasında İşgalci İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de yaşananları dünya kamuoyuna aktaran Filistinli gazeteciler de yer aldı.

Avrupa Parlamentosu'nun  solcu üyeleri Filistin'deki gazetecileri Sakharov Ödülü'ne aday gösterdi

Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) yapılan yazılı açıklamaya göre, Sol Grup milletvekilleri, Sakharov Ödülü'ne Filistinli gazeteciler Vail ed-Dahduh ve kendisi gibi gazeteci olan oğlu Hamza, Şirin Ebu Akile, Yasir Murteca, Ruşdi es-Serrac ve Plestia Alaqad'ı aday gösterdi.

Aday gösterilen isimlerden Hamza ed-Dahduh, Şirin Ebu Akile, Yasir Murteca ve Ruşdi es-Serrac, İşgalci İsrail ordusunun saldırıları sonucunda hayatını kaybetmişti.

Avrupa Parlamentosu Üyesi  Rima Hassan (La France Insoumise), adaylığın amacının Gazze'ye dikkat çekmek ve gazetecilerin bölgeye güvenli erişimini sağlamak olduğunu söyledi:  

“2023 yılında dünya çapında öldürülen gazetecilerin %70'i Filistinliydi. Filistinli gazetecilerin Sakharov Ödülü'ne aday gösterilmesiyle, Gazze'deki soykırımı veya İsrail tarafından gerçekleştirilen Batı Şeria'nın sömürgeleştirilmesini belgelemek için, çoğu zaman hayatlarını riske atarak, kendilerini gerçeğin hizmetine adayanlara saygılarımızı sunmak istiyoruz.”

Gazze'ye yönelik soykırımcı savaş, son   bir yılda Gazzeli gazeteciler üzerinde benzeri görülmemiş bir etki yarattı. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'na  ( IFJ ) göre , saldırıda en az 134 gazeteci ve medya çalışanı  katledildi. (Eylül 2024) 

42.000'den fazla cana mal olan bir savaşta çok daha fazla gazeteci yaralandı, kayboldu veya haksız yere hapse atıldı . Diğer muhabirler tehditlerle, siber saldırılarla ve sansürle karşı karşıya kaldı ve bu da bu savaşı gazeteciler için kayıtlara geçen en ölümcül savaş haline getirdi.  

Sakharov Ödülü

Adını Sovyet fizikçi ve siyasi muhalif Andrei Sakharov'dan alan ödül, 1988'den bu yana her yıl AP tarafından, dünya genelinde düşünce özgürlüğünü savunan kişi veya kurumlara veriliyor.

Adaylar, AP'deki siyasi gruplar ve en az 40 milletvekilinin imzasıyla belirleniyor.

Aday gösterilen isimler arasından 3 finalist 17 Ekim'de, kazanan ise 24 Ekim'de belirlenecek ve ödülü 18 Aralık'ta Fransa'nın Strazburg kentinde yapılacak AP Genel Kurul Toplantısında verilecek.