Avrupa Camilerinde Miraç coşkusu

Mübarek Üç aylar içerisindeki Kandil geceleri coşkusu İslam Coğrafya’sında olduğu gibi Avrupa’da da ihya edildi.

Avrupa Camilerinde Miraç coşkusu
Avrupa Camilerinde Miraç coşkusu
Avrupa Camilerinde Miraç coşkusu
Avrupa Camilerinde Miraç coşkusu
Avrupa Camilerinde Miraç coşkusu
Avrupa Camilerinde Miraç coşkusu
Avrupa Camilerinde Miraç coşkusu
Avrupa Camilerinde Miraç coşkusu
Avrupa Camilerinde Miraç coşkusu
Avrupa Camilerinde Miraç coşkusu
Avrupa Camilerinde Miraç coşkusu
Avrupa Camilerinde Miraç coşkusu
Avrupa Camilerinde Miraç coşkusu

Hz. Muhammed’in Mekke’den alınıp önce Kudüs’e ardından da Allah Azze ve Celle’nin huzuruna çıkarıldığı gece olan ve İslam Ümmet’ini Namaz ibadetiyle buluşturan gece olan Miraç Gecesi Avrupa’nın farklı şehirlerindeki Cami, dernek ve vakıflarda yoğun katılım ile ihya edildi.

Hamburg

Almanya’nın Hamburg kentindeki Vahdet Camii’nde bir araya gelen Mü’minler, Namaz ve Miraç ikilisi üzerinde yapılan sohbet eşliğinde gecenin önemine dair bilgilendirildiler.

Mehmet Şirin Atlı tarafından sunulan gecede, gecenin kıymeti konusunda sohbet yapan Nevzat Çayırbiçer  Hoca, Namaz’ın Mü’min için bir Miraç olduğunu hatırlatarak, bu gecenin Nebevi bir Mucize olmakla beraber asıl anlamıyla Namaz’ın önemine işaret ettiğini belirtti.

Geceye İlahileriyle katılan Vuslat İlahi Grubu’nun seslendirdiği ilahileri müteakiben duayla son bulan gecede Mü’minler bir kez daha kardeşlik hukuku çerçevesinde bir araya gelmenin huzurunu yaşadılar.

Bregenz

Avusturya’da faaliyet ve hizmetlerine devam eden İmam Hüseyin Cami’sinde de Miraç Gecesi ihya edildi.

Avusturya'nın Vorarlberg Eyaletinde faaliyet gösteren İmam Hüseyin Camii, Miraç Kandili münasebetiyle bir program gerçekleştirdi. Akşam namazından sonra başlayan programda Cami Hocası Molla Ahmet Güneş, İsra ve Mirac’ın tarihine kısaca değindi "Bu gecede vuku bulan hadise insanların hayal edemediği ve akıl ile idraki mümkün olmayan bir hadisedir. Zira Miraç, akıl ve mantık ile idrak edilemez ancak iman ve ibadet ile idrak edilmesi mümkün olabilir" dedi.

İslam âleminde çok müstesna bir yere sahip olan Miraç Gecesi’nin ibadet ve dua ile ihya edilmesi gerektiği, Müslümanlar için büyük bir fırsat olduğu vurgulandı.
Bütün Müslümanlar için dua ederek, sıkıntı ve darda olan Müslümanlar için de dua etme tavsiyesinde bulunuldu.

Darmstadt

Almanya’nın Darmstadt şehrindeki Said Nursi Camii’nde bir araya gelen Mü’minler hep beraber Miraç coşkusundan ve ibadetinden nasiplendiler.

Cami İmamı Ahmet Hoca, yaptığı sohbette,  Miraç gibi bir ibadet fırsatının muhakkak değerlendirilmesi üzerinde durdu. Mirac’ın kul ile Allah arasında bir yolculuk olduğunu belirten Ahmet Hoca, Namaz ve Miraç ikilisi bir bütünü tamamlayan parçalardır.  O yüzden de Namaz bizleri Allah Azze ve Celle’ye ulaştıran bir Miraç hükmündedir, dedi.

Gece, Ümmet-i Muhammed’in selameti için yapılan dua ile son buldu.

Trieste

İtalya’nın Trieste Şehri’nde, Miraç Kandilinden feyz almak isteyen Müslümanlar Said Nursi İlim ve Kültür Merkezi’nde bir araya geldiler.

Veysel Aydemir Hoca tarafından yapılan sohbette, Miraç olayı ayrıntılı olarak anlatılarak, Mirac’ın kulun yükselişine vesile olduğu vurgulandı.

Miraç Gecesi’nin de diğer geceler gibi bir ibadet vesilesi olduğunu vurgulayan Veysel Hoca;  Kulların Allah’a ulaşacak vesileler aramaları gerekir. İşte bu geceler de kulları Allah Azze ve Celle’ye vasıl kılabilecek gecelerdir. O yüzden bu tür gece ve günleri heba etmemeliyiz, diye Müslümanlara tavsiyeler de bulundu.

Erkeklerin yanı sıra kadınların da iştirak ettiği program, adet olduğu üzere Ümmet-i Muhammed’in kurtuluş ve saadeti için yapılan dua ile son buldu.

Den Haag

Hollanda'nın Den Haag şehrinde birçok camide Miraç Kandili dolayısı ile program düzenlendi. Türkiyeli Müslümanların yoğunlukta gittiği Hicret Camiinde de bu gece için özel bir etkinlik düzenlendi.

Molla Veysel tarafından okunan Kur'an-ı Kerim ile açılış yapıldı. Daha sonra Hicret Camii ilahi grubu tarafından Kürtçe Mevlid okundu. Mevlidden sonra Molla Fikret tarafından günün önemine binaen sohbet yapıldı. Sohbette Miraç hadisesinden günümüz müminleri olarak almamız gereken dersler üzerinde duruldu. Burada yaşayan insanlar olarak neler yapmamız gerektiği hususunda tavsiyelerde bulunuldu.

Program cami imamı Molla Mücahid tarafından okunan Cevşen duası ile son buldu. Programa bayanlar ve erkeklerin yogun katılım gösterdikleri görüldü.

Innsbruck

Avusturya’nın İnnsbruck Şehrinde İslami hizmetlerini sürdüren Said’i Nursi Camiinde Miraç Kandili münasebetiyle bir program düzenledi.

Okunan Kurani Kerim tilavetinin akabinde, söz Günün anlam ve önemini anlatmak üzere Avrupa Alimler birliği üyesi ve Said'i Nursi Camii İmamı Mehmet Nasır Abay'a verildi.

İsra ve Miraç olaylarına değinen Abay, Gelmiş geçmiş herbir Peygambere bir Mucize verildiğini ve Hz. Muhammede de büyük Mucizelerden olan Miraç Mucizesinin verildiğini ve yaşanan Miraç Olayından anlamak isteyen bütün insanların ders alabilmesinin mümkün olduğunu söyleyerek, Resulullahın Miraçtan Ümmetine "Gözümün Nuru" dediği 5 Vakit Namazı, hediye olarak getirdiğini ve bu noktada tüm İslam aleminin ve Müslümanların Namaz hususunda hassasiyet göstemeleri gerektiğini vurguladı.

Program yapılan Duaların ardından sona ererken, eda edilen yatsı namazından sonra, hayırseverlerin getirdiği ikramlar, katılımcılara sunuldu.

Yukarıda verilen şehirler dışında da Avrupa’nın birçok kentindeki Camiler, Mü’minler tarafından dolduruldu.

Biz de Habernas Ailesi olarak okuyucularımızın ve Ümmet-i Muhammed’in Miracını tebrik eder Rabbimizden Ümmet-i Muhammedi yeniden Saadet Asrıyla rızıklandırmasını niyaz ederiz. (Habernas Özel)