Arjantin Devlet Başkanı Milei'nin siyonizm aşkı ülkesinde bölünmelere neden oldu

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'nin Siyonizm ve İşgalci İsrail'e bağlılığı ülkesinde bölünmelere neden oluyor.

Arjantin Devlet Başkanı Milei'nin siyonizm aşkı ülkesinde bölünmelere neden oldu

Arjantin Devlet Başkanı Milei, seçimleri kazandıktan sonra şubat ayında İşgalci İsrail'i ziyaret etmiş ve gezisi kapsamında Kudüs'ün Eski Kent bölgesindeki Yahudilerce kutsal kabul edilen Batı Duvarı'na (Ağlama Duvarı) giderek dua etmişti.

Başını ve ellerini Ağlama Duvarı'nın taşlarına yaslayan Javier Milei, kendisini üç yıl önce Yahudilikle tanıştıran Ortodoks hahamla birlikte dua etti.

Doğma büyüme Katolik inancına mensup olmasına rağmen, Yahudiliğe giderek artan bir ilgi gösteren Milei din değiştirme niyetini de dile getirdi.

İşgalci İsrail'e yaptıkları devlet ziyaretini anlatan Haham Wahnish, AP'ye verdiği mülakatta "O anda, böylesine kararlı ve derin manevi değerlere sahip bir liderimiz olduğu için gurur duydum." dedi.

Ancak birçok Arjantinli için bu "gurur" tehlikeli bir durum.

Milei, İşgalci İsrail giderek artan bir izolasyonla karşı karşıya kalırken, Benjamin Netanyahu hükümetine verdiği destekte diğer Güney Amerika ülke liderlerinden ayrıştı.

Bolivya ve Kolombiya'nın İşgalci İsrail ile ilişkileri kopardığı ve en son Brezilya olmak üzere en az beş bölge ülkesinin Tel Aviv'den büyükelçilerini çektiği Latin Amerika'nın büyük bir kısmı ile zıt bir politika izledi.

Milei'nin Yahudiliğe olan tutkusu ve İşgalci İsrail'e açıktan verdiği destek, Arjantin Yahudi cemaati içinde de korkulara ve çatlaklara yol açtı.

Arjantinli Yahudiler 1992'de İsrail Büyükelçiliği'ni ve 1994'te İspanyolca kısaltması AMIA olan Arjantin Yahudi Yardımlaşma Derneği'ni hedef alan iki bombalı eylemin hala korkusunu yaşıyor.

Kocası AMIA saldırısında hayatnı kaybeden 85 kişi arasında bulunan Diana Malamud, "Milei'nin Mesihçi bir zihniyeti var ki bu oldukça tehlikeli. Politikaları sadece uluslararası düzeyde çatışmaları körüklemekle kalmaz... Aynı zamanda ülke içinde de antisemitizm yaratabilir." sözleriyle tepkisini dile getirdi. 

Milei'nin zaferi öncesinde yaklaşık dört bin Arjantinli Yahudi entelektüel, Javier Milei'nin "Yahudiliği siyasi olarak kullanmasından" duydukları endişeyi dile getiren bir mektubu imzaladı.

Arjantin'deki Yahudi topluluğunun refahını desteklemeye yönelik bir Yahudi STK olan "Argentine Jewish Appeal" (AJA) Genel Sekreteri Pablo Gorodneff "Dini törenlerde çalınan şofarı kendi sesini duyurmak için kullanması sapkınlık. Bu, beni çok öfkelendiriyor, üzüyor ve çok sinirlendiriyor." sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Arjantin Anne Frank Merkezi Direktörü Héctor Shalom, "Milei'nin sözde İsrail'i savunması Filistinlilerin haklarına saldırı ise, bu Arjantin'deki Yahudi toplumunu risk altına sokar." diye temkinli duruşunu dile getirdi.

Milei, ilk yurtdışı ziyareti için İşgalci İsrail'i seçti ve burada Binyamin Netanyahu'yu övmüştü.

Euronews