Arap ülkeleri "bölgesel ve uluslararası gelişmeler" gölgesinde Suriye ile yakınlaşıyor
Arap siyasetçi ve akademisyenler, Arap ülkelerinin Suriye rejimi ile normalleşme adımlarının, "ortak çıkar" ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler doğrultusunda atıldığını belirtiyor.
Arap ülkeleri, Suriye'de 2011 'deki devrim süreci ve sonrasında başlayan iç savaşın ardından diplomatik ilişkileri askıya aldıkları Suriye rejimiyle bir süredir yeniden yakınlaşmaya başladı.
Son birkaç aydan beri Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Ürdün'den dışişleri bakanları düzeyinde Şam'a gerçekleşen ziyaretlerin yanı sıra rejimin lideri Esed de bu süre zarfında BAE ve Umman'ı ziyaret etti.
Son olarak Suudi Arabistan yönetimi, Suriye'de konsolosluk hizmetleri vermek için Şam rejimiyle görüşmeler yürüttüklerini duyurdu.
Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad da bu bağlamda, 12 Nisan'da Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarette mevkidaşı Faysal bin Ferhan ile bir araya geldi.
Ürdün, Suriye'deki krizin çözümü için bir girişim başlatabileceğini belirtiyor. Bu konuda geçen yıl açıklamalarda bulunan Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Suriye'deki krizin çözümünü hedefleyen girişimle Arap ülkelerinin Esed rejimi ile doğrudan diyalog görüşmelerine gireceğine işaret etti.
ABD yönetimi ise Arap ülkelerinin Şam'daki rejimle yakınlaşmasına itiraz ediyor.
"Suriye, Arap sisteminin bir parçasıdır"
Gelişmeleri değerlendiren Ürdün Meclisi Dışişleri Komisyonu Üyesi Muhammed el-Mumini, "Suriye, Arap sisteminin bir parçasıdır. Dolayısıyla Suriye olmadan Arap ülkelerinin birliğinden söz etmek mümkün değildir." dedi.
Suriye'yi Ürdün'nin hem komşusu hem de coğrafik ve demografik uzantısı olarak niteleyen Mumini, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ortak çıkarlar Suriye'nin güven ve istikrara kavuşmasını gerektiriyor. Rejim ise Suriye halkının tercihine kalmıştır. Ürdün'ün Kral 2. Abdullah'ın liderliğindeki politikası da başkalarının iç işlerine müdahale etmemektir. Ürdün, genel olarak daima Suriye'nin birlik ve toprak bütünlüğünü koruyacak siyasi çözüm çağrısı yaptı. Bunu bir de Arap dünyasının bir parçası olarak tekrar vurguluyor. Çünkü Ürdün, Suriye ile aynı coğrafyayı paylaşıyor. Arap ülkelerinin de Suriye'yle aynı kaderi paylaşmaları hasebiyle ülkeyi krizden çıkaracak bir rol üstlenmesini gerektiriyor."