Amnesty’den, İsrail Savunma Bakanlığı’na ‘casus yazılım’ çağrısı

Amnesty, işgal yönetiminin savunma bakanlığı’ndan, NSO’nun , ‘insan hakları ihlallerine yol açan’ bu yazılımı ihraç edebilmesi için verilen lisansı iptal etmesini talep etti.

Amnesty’den, İsrail Savunma Bakanlığı’na ‘casus yazılım’ çağrısı

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty),  işgalci israil’i, WhatsApp üzerinden telefonlara casus yazılım yüklenmesi ile bağlantılı işgalci israil merkezli siber güvenlik şirketi NSO’nun hesap verebilirliğini sağlamaya çağırdı.

Amnesty, Savunma Bakanlığı’ndan, NSO’nun, ‘insan hakları ihlallerine yol açan’ bu yazılımı ihraç edebilmesi için verilen lisansı iptal etmesini talep etti.

İşgal yönetiminin Savunma Bakanlığı ise, konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

WhatsApp tarafından geçtiğimiz Salı günü yapılan açıklamada, WhatsApp’taki arama özelliğinin telefonlara İsrail yapımı bir casus yazılım yerleştirilmesi için kullanıldığı belirtilmiş ve bu siber saldırının insan hakları gruplarını hedef almasının muhtemel olduğu bildirilmişti.

WhatsApp, bu güvenlik açığının Mayıs başında ortaya çıktığını da aktarmıştı.

San Francisco merkezli siber güvenlik şirketi Electronic Frontier Direktörü Eva Galperin’e göre, WhatsApp, insan hakları gruplarına, kullanılan söz konusu casusluk programının NSO tarafından geliştirildiğine inandığını bildirdi.

Financial Times’da yer alan haberde saldırganların, WhatsApp’ta bulunan bir güvenlik açığı nedeniyle, işgalci israil’in siber güvenlik şirketi NSO tarafından geliştirilen bir casusluk yazılımının WhatsApp’ın arama özelliği kullanılarak iPhone ve Android telefona yükleyebildiği bilgisi verilmişti.