Almanya'dan sonra 5 ülke daha AB'nin benzinli ve dizel araç yasağına karşı çıktı

Avrupa Birliği'nin yeni benzinli ve dizel otomobil satışının 2035'ten itibaren yasaklanmasını içeren yasal düzenlemesine Almanya'dan sonra 5 ülke daha karşı çıktı.

Almanya'dan sonra 5 ülke daha AB'nin benzinli ve dizel araç yasağına karşı çıktı

AB Komisyonu, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın bir parçası olan ve emisyonları 2030'a kadar en az yüzde 55 azaltmayı hedefleyen 2035'ten itibaren satılacak yeni otomobil ve hafif ticari araçların sıfır emisyonlu olmasını önermesine tepkiler gelmeye devam ediyor.

Almanya'nın, AB'nin üye ülkelerde 2035'ten itibaren yeni benzinli veya dizel otomobil satışı yapılmamasına yönelik planının "yanlış" olduğunu ve Alman hükümetinin AB'nin bu yasasını kabul etmeyeceğini açıklamasının ardından diğer AB ülkelerinden de çatlak sesler çıkmaya başladı.

Gelen bilgiye göre İtalya, Portekiz, Slovakya, Bulgaristan ve Romanya, yasağın ertelenmesini istiyor.

Söz konusu ülkelerin otomobillerin CO2 emisyonlarının 2035'te yüzde 90 oranında azaltılmasını, dizel ve benzinli araçların satışını imkansız hale getirecek olan yüzde 100 azaltma hedefinin ise 2040'a kaydırılmasını istediği söyleniyor.

Ford, Volvo ve Volkswagen gibi otomotiv devleri AB Komisyonu'nun 2035 planını resmi olarak desteklerken, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği ve bazı ülkeleri bu karara karşı çıkıyor.

Kararı desteklemeyen ülkeler ve kurumlar, şarj altyapısının yetersiz olduğunu ve bu kararla birlikte birçok kişinin işsiz kalacağını savunuyor.

Son yıllarda oldukça popüler hale gelen elektrikli otomobiller, yavaş yavaş içten yanmalı motorların yerini alırken, AB en geç 2035'e kadar, dünyanın farklı bölgelerinde ise 2040'a kadar tüm yeni otomobil ve kamyonet satışlarının sıfır emisyona sahip olması için çalışmalar yürütülüyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) Komitesi, yeni benzinli ve dizel otomobillerin satışlarının 2035'ten itibaren yasaklanmasını içeren yasal düzenlemeyi geçtiğimiz haftalarda onaylamıştı.

Alınan karar ile 2035 yılından itibaren içten yanmalı motorlu araçlar yerine sadece elektrikli ya da hidrojenli yeni araçların satışına izin verilecek.