Almanya doğal gaz için gözünü Afrika'ya dikti
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus doğal gazına alternatif için Afrika kıtasında arayışa geçti. Scholz, Afrika kıtasındaki ilk temaslarına milyarlarca metreküp doğal gaz rezervi bulunan ve büyük doğal gaz üreticilerinden biri olması beklenen Senegal'den başladı.
Ülkesinin Ukrayna'nın işgalinin ardından Rus doğal gazına olan bağımlılığını azaltma amacında olduğunu vurgulaan Scholz, Senegal'in doğal gaz ve yenilenebilir enerji projelerini yoğun şekilde takip etme niyetinde olduğunu bildirdi.
Bir güneş paneli tesisini ziyaretinin ardından Senegal Başbakanı Macky Sall ile ortak basın toplantısı düzenleyen Scholz, Senegalli yetkililerle gaz çıkarımı ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) konusunda görüşmeler başlatıklarını belirtti.
Scholz Senegal'in yenilenebilir enerji kaynaklarıyla da ilgilendiklerini ifade etti ancak ayrıntı vermedi.
Ülkesinin LNG üretiminin önümüzdeki yıl 2,5 milyon tona çıkacağını ve 2030 itibarıyla 10 milyon tonu bulacağı öngörüsünde bulunan Senegal başbakanı ise Avrupa pazarına LNG tedariki için çalışmaya hazır olduklarını vurguladı.
Sall gaz arama, projelerin finanasmanı ve diğer konulara içinse "Hepsine açığız ve Almanya ile birlikte çalışma arzusundayız" yanıtını verdi.
Bir Alman yetkili cuma günü ülkesinin Sengal'deki doğal gaz sahasında arama çalışmalarına yardımcı olabileceğini belirtmişti.
G7'e davet
Scholz sonbaharda başbakanlık koltuğuna oturmasının ardından Afrika'ya düzenlediği ilk resmi ziyaret kapsamında Senegal'in ardından Güney Afrika'yı ziyaret edecek. Dünyanın en gelişmiş yedi ekonomisinden oluşan G7 grubunun başkanlığını devralacak olan Almanya bu iki ülkeyi önümüzdkei ay yapılacak olan G7 zirvesinin konuğu olarak davet etti.
Birleşmiş Milletler'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilşkin kararın oylamasında her iki ülke de çekimser kalmıştı.
Almanya geçtiğimiz yıl doğal gaz ihtiyacının yüzde 55'ini Rusya'dan karşıladı. Bu oran yüzde 40'a kadar geriledi. Uzmanlar daha büyük kesintilere gidilebilmesi için yeni ortaklıklara ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
Avrupa ise halen yalnızca Afrika ülkesi Cezayir ve Nijerya'dan doğal gaz satın alıyor. Cezayir AB doğal gaz ihiyacının yüzde 8'ini karşılarken, Nijerya'nın katkısı yüzde 2 oranında. Ukrayna savaşının Afrika kıtasındaki doğal kaynaklara olan talebi daha da arttırması bekleniyor.