Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletlerden Somalili liderlere 'diyalog' çağrısı

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, seçimlerin zamanında yapılamaması nedeniyle tansiyonun yükseldiği Somali'de taraflara "diyalog" çağrısı yaptı.

Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletlerden Somalili liderlere 'diyalog' çağrısı

AfB ve BM'den yapılan ortak açıklamada, son yıllarda ülkenin istikrar yönünde elde ettiği ilerleme nedeniyle Somali halkına ve liderlerine övgüde bulunularak, zorla elde edilen bu kazanımların Somali halkının nihai barışı elde etme kararlılığının bir kanıtı olduğu ifade edildi.

Ülke liderlerinin 17 Eylül 2020'de seçimlere ilişkin varılan anlaşmaya saygı göstermesi istenilen açıklamada, "Komisyon Başkanı ve Genel Sekreter, Somalili liderleri, diyaloğu sürdürmeye ve seçimlere ilişkin siyasi engelleri bir an önce aşmak için uzlaşı ruhuyla çalışmaya çağırıyor." ifadesi kullanıldı.

Somalili muhalif cumhurbaşkanı adayları, Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu'nun 8 Şubat'ta görev süresi dolmasına rağmen koltuğunda kalmasını protesto etmek için halkı sokağa çağırmıştı.

Fermacu ve eyalet başkanları, 17 Eylül 2020'de Mogadişu'da bir araya gelerek seçim süreciyle ilgili anlaşmış ancak hükümetin açıkladığı federal seçim komisyonlarında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle seçim takvimi belirlenememişti.

AA