Afrika Birliği, İşgalci İsrail'e gözlemci statüsü vermeyi şubat zirvesine erteledi

Cezayir ve Nijerya'nın İşgalci İsrail'in Afrika Birliğine gözlemci üye kabul edilmesine itirazlarında dolayı siyonist rejimin gözlemci üyeliği birliğin şubat ayında yapılacak liderler zirvesine ele alınacağı duyuruldu.

Afrika Birliği, İşgalci İsrail'e gözlemci statüsü vermeyi şubat zirvesine erteledi

Cezayir Dışişleri Bakanı Lamtan Ramamra, İsrail'e gözlemci statüsü verilmesi önerisinin gelecek şubat zirvesinde gündeme alınacağını söyledi. 

Cezayir Dışişleri Bakanı Lamamra bu konuda, 14-15 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen Afrika Birliği Yürütme Kurulu çalışmalarının ardından yerel haber kaynaklarından birine yaptığı açıklamada bilgi verdi. 

İsrail işgal yönetiminin Dışişleri Bakanlığı 22 Temmuz tarihinde yaptığı açıklamada, Etyopya'daki büyükelçileri Aleligne Admasu'nun Afrika Birliği nezdinde gözlemci statüsü için güven mektubunu sunduğunu duyurmuştu. 

Cezayir Dışişleri Bakanı Lamamra'nın verdiği bilgilere göre Afrika Birliği Yürütme Kurulu, Cezayir ve Nijerya'nın sunduğu, konunun görüşülmesi teklifini büyük çoğunlukla kabul etti. 

Lamamra, şubat zirvesinin Afrika açısından doğru bir başlangıç olması ve ileride telafi edilmesi mümkün olmayacak bir bölünme içine düşülmemesi ümidinde olduklarını dile getirdi. 

Cezayir Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz Haziran ayında yaptığı açıklamada İşgalci İsrail'in Afrika Birliği'ne gözlemci üye olarak kabul edilmesine karşı olduğunu ve bu konuyla ilgili kararın herhangi bir danışma yapılmaksızın verildiğini dile getirmişti. 

Arap dünyasındaki medya organlarının verdiği bilgilere göre daha sonra yedi Arap ülkesi, Afrika Birliği yönetimine İşgalci İsrail'in kıta teşkilatına gözlemci üye olarak alınmasına itirazlarını bildirdi. Arap Birliği teşkilatının da bu tavır konusunda ittifak halinde olduğu belirtildi.