AFP: Yemen'deki barış görüşmelerinde ön anlaşma sağlandı

Suudi Arabistan ve Umman'dan Yemen'e giderek Husilerle görüşen heyetlerin, iç savaşı bitirmek için ön anlaşma yaptığı bildirildi.

AFP: Yemen'deki barış görüşmelerinde ön anlaşma sağlandı

Ensarullah’tan kimliğini açıklamayan bir yetkili, Fransız haber ajansı AFP'ye şunları söyledi: 

Ateşkes konusunda bir ön anlaşma sağlandı. Bu kesinleştiğinde bir duyuru yapılacak. Görüş ayrılıklarının giderilmesi amacıyla ikinci tur görüşmelerin yapılmasında da mutabakata vardık.

Ensarullah’ın kontrolündeki başkent Sana'da düzenlenen bir haftalık görüşmelerin ardından heyetlerin ülkelerine döndüğü de bildirildi.

AFP'ye konuşan Husilerden bir yetkili, Suudi Arabistanlı delegelerin Husilerin barış için taleplerini Riyad yönetimine ileteceğini temin ettiğini de söyledi.

Husilerin Yüksek Devrim Konseyi Başkanı Muhammed Ali Husi de delegelerle görüşmelerin olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini belirterek, ikinci tur görüşmelere açık olduklarını ifade etti.

AFP'ye konuşan bir Husi yetkilisi, taleplerini Suudi Arabistanlı delegelerin Riyad yönetimine ileteceğini de söyledi.

Ayrıca Yemen hükümetiyle Husiler arasında esir takasının başladığı da bildirildi. 

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Sözcüsü Adnan Huzam, Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda İsviçre'de varılan anlaşma uyarınca Yemen hükümetiyle Husiler arasında karşılıklı esir değişiminin başladığını belirtti. 

İlk aşamada bugün Husilerden 250, Yemen hükümetinden 70 kişinin serbest bırakılması bekleniyor. Toplamdaysa 887 kişinin serbest bırakılması öngörülüyor.

BM girişimiyle geçen yıl 2 Nisan'da başlayan ateşkes, Husilerin süreyi uzatmayı reddetmesi nedeniyle 6 ay sürmüştü. Fakat çatışmalar eskisine kıyasla düşük seviyede devam ediyor.

Öte yandan geçen ay İran ve Suudi Arabistan, Çin arabuluculuğunda yapılan görüşmelerde, 7 yılın ardından diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmeye yönelik anlaşmaya varmıştı. Bunun Yemen'deki iç savaşa da olumlu yansıyabileceği düşünülüyor.

BM'nin ocakta açıkladığı verilere göre ülkede 7 yıldır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi.