"Afganistan'daki savaş suçları derhal soruşturulmalı"

Afganistan'da 2010'daki işgal döneminde gözaltındaki onlarca sivilin İngiliz askerleri tarafından katledilmesinin ortaya çıkmasının ardından, Uluslararası Af Örgütü, Afganistan'daki savaş suçları iddialarının derhal soruşturulması çağrısında bulundu.

"Afganistan'daki savaş suçları derhal soruşturulmalı"

Uluslararası Af Örgütü, İngiliz askerlerinin Afganistan'daki savaş suçları iddialarının derhal soruşturulması çağrısında bulundu.

BBC Uluslararası Servisi tarafından Cumartesi günü yayınlanan bir haberde, İngiliz askerlerinin Helmand eyaletinde gözaltındaki birçok sivili öldürdüğü, ancak İngiliz ordusunun bu gerçeği sakladığı ortaya çıktı.

Dört yıllık soruşturmanın ardından yayınlanan raporda, bazı durumlarda sivillerin silah zoruyla itirafta bulunmaya zorlandıkları belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Londra merkezli Güney Asyalı araştırmacısı Zaman Sultani, BBC'nin yayımladığı haberden sonra yaptığı açıklamada, "Uluslararası Af Örgütü, Afganistan'daki İngiliz özel kuvvetlerine yönelik iddiaların etkin ve şeffaf bir şekilde soruşturulması için çağrı yapıyor, böylece mağdurlara adalet sağlansın ve suçun faillerinden hesap sorulsun" ifadelerini kullandı.

Af Örgütü BBC'nin bulgularını "korkunç" olarak nitelendirirken "Afganistan'da faaliyet gösteren İngiliz birliklerinin cezasız kalma düzeyini ve yanıt vermedeki başarısızlıklarını açıkça gösterdiğini" söyledi.

Uluslararası Af Örgütü, Birleşik Krallık'ın özel kuvvetleri tarafından işlenen tüm savaş suçları iddiaları hakkında derhal soruşturma başlatmak zorunda olduğunu ve şüphelenilen tüm İngiliz vatandaşlarının adalete teslim edilmesi gerektiğini belirtti.

Pentagon'da konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "İngiltere'nin istihbaratıyla ilgili benzer iddialar bir kereden fazla yapıldı" ifadeleriyle suçlamaların 'asılsız' olduğunu ileri sürdü.

BBC: İngiliz ordusu gözaltındaki kişileri öldürdü

Araştırmaya göre, İngiliz Hava Kuvvetleri'nin üst düzey subayları, 2010'daki işgal döneminde çok sayıda Afgan'ın ölümüne sebep oldukları ve ölümlerle ilgili birliklerinin sunduğu gerekçelerin mantıklı görünmediği belirtildi.

Soruşturmada, bir birliğin 6 aylık bir görevde silahsız ve gözaltındaki en az 54 kişiyi katlettiği belirtildi.

Öte yandan, eski İngiltere Genelkurmay Başkanlarından ve SAS'ın da eski başkanı Mark Carleton-Smith'in "iddia edilen yasa dışı cinayetler hakkında bilgilendirildiği ancak Kraliyet Askeri Polisi (RMP), SAS filosuna yönelik cinayet soruşturması başlattıktan sonra bile kanıtları RMP'ye aktarmadığı ifade edildi.

Afganistan’da yıllarca sürdürdükleri işgal ile ülkeyi harabeye çeviren, on binlerce insanı katledip, milyonlarca insanı yerinden eden ABD ve İngiltere'nin işgal yıllarında bir çok Afgan sivilli katletmesi ve taciz etmesi bir çok kez gündeme gelmesine rağmen bu konu uluslararası kuruluşlar tarafından ciddi bir şekilde araştırılmadı.