Afganistan İslam Emirliği: Amacımız İslam Şeriatı'na dayalı bir sistemdir

Ahlaksızlık ve Faziletin Önlenmesine Dair Kanun'un onaylanmasına karşı çıkan UNAMA ve diğer kuruluşları eleştiren alimler ve İslami Emirliği yöneticileri, Afganistan’ın Sar-e-Pul vilayetinde düzenlenen toplantıda yeni yasanın uygulama şekli üzerine görüşlerini belirttiler.

Afganistan İslam Emirliği: Amacımız İslam Şeriatı'na dayalı bir sistemdir

Yerel yetkililerin, din alimlerinin, kabile büyüklerinin ve İslam Emirliği uygulayıcılarının katıldığı bu toplantıda Hanefi, UNAMA ve diğer örgütlerin yaptığı açıklamaları önemsiz olarak nitelendirdi. İslam Emirliği'nin dünyayla yalnızca İslami yasalar çerçevesinde ilişki kurduğunu vurguladı.

Erdemliliği Teşvik ve Kötülükten Men Etme Bakanı Şeyh Muhammed Halid Hanefi'ye göre, başörtüsü ve İslami cezaların uygulanması "kırmızı çizgi"dir ve bu konuda hiç kimsenin emri kabul edilmeyecektir. 

Vekil Başkan Yardımcısı ve Fazilet Bakanı şunları söyledi: “İslam Emirliği dünyayla etkileşime girerse, bunu Şeriat çerçevesine göre yapar. Allah'ın izniyle Şeriat çerçevesine aykırı hareket etmeyecektir. Amacımız İslam Şeriatı'na dayalı bir sistemdir.”

Hanefi, İslam Emirliği liderinin yeni onayladığı yasanın uygulanması için Ahlak ve Fazilet Bakanlığı uygulayıcılarından talepte bulundu.

Bu arada toplantıya katılan yerel yetkililer ve bazı din alimleri, bakanlığın yeni onaylanan yasayı uygulaması, halkla iyi geçinmesi ve insan hakları örgütlerinin Afganistan'ın içişlerine karışmaması gerektiğini vurguladılar.

Sar-e-Pul Valisi Muhammed Zarif Muzaffer toplantıda, "Görevinizin yüzde ellisi sistem veya ilgili biriminiz tarafından size verilenlerdir; ancak diğer yüzde ellisi ve görevinizin ana kısmı insanlara nasıl davrandığınızdır." dedi.

Sar-e-Pul Ulema Meclisi Başkanı Abdul Manan Haşim, toplantıda yaptığı konuşmada, "Bizim baktığımız, onur ve haysiyetini koruduğumuz Afgan kadınları ve kızları Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütleri tarafından temsil edilmiyor ve onlar bizim dostumuz da değiller." dedi.

Afganistan'daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu (UNAMA) ise yaptığı açıklamada, yeni onaylanan yasanın uygulanmasına vurgu yaparken, yasanın bazı maddelerinin açıklığa kavuşturulması ve uygulanması yönünde önerilerde bulunulması çağrısında bulundu.

Kaynak: Tolonews